Spartakiada

Spartakiada

Варна събира българи от чужбина на Спартакиада 2012

българските общности зад граница.

Събитието е част от Националната кампания "Аз обичам спорта" на Министерство на физическото възпитание и спорта.
Тази година, станалата вече традиционна спортна инициатива, ще се проведе в град Варна от 8 до 12 май, със съдействието на Областна администрация Варна. Спартакиадата ще бъде официално открита от заместник-министъра на физическото възпитание и спорта Лазар Каменов днес от 17:30 часа в Гранд Хотел Варна. Комплексът е и домакин на мероприятието. На откриването ще присъстват Росен Иванов, председател на Държавната агенция за българите в чужбина и Данчо Симеонов, областен управител на Варна.
В Спартакиадата ще участват над 300 ученици на възраст 14 – 15 години от Молдова, Румъния, Украйна, Сърбия, Македония, Косово. Те ще премерят сили в състезания по футбол и волейбол.
На 10 май в рамките на инициативата, ще бъде организирана Кръгла маса с участието на представители от организациите на българските общности от посочените държави и преподаватели от училища, в които се изучава български език. По време на Спартакиадата младежите от Молдова, Румъния, Украйна, Сърбия, Македония, Косово ще запознаят участниците и гостите със своя роден край.
Спартакиадата ще бъде закрита на 11 май 2012 година.

Днес+