varna

varna

Варна внася доскументите за Европейска столица 2019 община Варна, заедно с останалите градове – кандидати, ще подаде апликационната форма за кандидатстване по проекта в Министерството на културата. След това варненската и останалите кандидатури ще бъдат представени на пресконференция в столицата.

Морската столица беше първият български град, официално заявил желанието си през юни 2006 година да се включи в инициативата. Възможността за трайна промяна в облика на града, която предоставя проектът за Европейска столица на културата, мотивира местната власт да положи усилия в планирането и осъществяването на дейностите по кандидатурата. Варна е древен и очарователен град, който се бори за шанса да бъде представен като такъв на Европа и света през 2019 година. Титлата ще помогне градът да се превърне в мечтана дестинация за артисти и граждани на света, в пространство на иновативност, в добър пример за изграждането на нови организационни модели.
Варна е известна като лятната столица на България, благодарение на спектъра от разнообразни и висококачествени културни събития и наличието на добре развита туристическа инфраструктура. Този факт е важно признание, но и голяма отговорност. Проектът Европейска столица на културата е сериозно предизвикателство пред града да докаже своите качества на културен център като разгърне своя потенциал в рамките на периода на подготовка и по време на 2019 година.
В каузата на Варна повярваха и още дванайсет общини, свързани с морската столица в исторически, социален и културен аспект – Добрич, Балчик, Каварна, Бяла, Провадия, Девня, Аксаково, Шабла, Суворово, Дългопол, Дуранкулак и Генерал Тошево. 
Инвестициите в културния сектор днес са инвестиции за по-стабилно икономическо бъдеще утре. Затова проектът Европейска столица на културата идва в точния момент като концентрира вниманието върху трансформиращата сила на културните процеси, върху възможността да се създаде доверие у гражданите чрез културни инициативи. Варненци знаят какво притежават, знаят и къде искат да стигнат. Състезателният дух е налице, а мечтата - Варна да се превърне в уютно и вдъхновяващо пространство, е хоризонтът и брегът на вдъхновението за варненци!