PozarnaV1

PozarnaV1

Варненската пожарна получи 6 нови автомобила Сред гостите на показното бяха областният управител на област Варна - Коста Базитов, кметът на община Варна - Кирил Йорданов, директорът на полицията в морския град - комисар Тодор Иванов, шефът на варненските огнеборци - комисар Тихомир Тотев.

Автомобилите са марка "Ивеко" и са от лек и среден клас, като съответно резервоарите им са 1000 и 2300 л вода, които може да бъдат използвани за погасяване в продължение на минута, минута и половина. При използване на водопреносната мрежа, машините от средния клас са с капацитет 3000 л вода на минута. Противопожарните коли от този вид разполагат с 60-метрови шлангове и лафетни съоръжения. Това позволява пожарът да бъде атакуван до 4-5 етаж на жилищна сграда. Колите са с командно табло и са петместни.
Огнеборците вече разполагат и бутилки с пяна за гасене, като те са под 300 атмосфери налягане, обясниха доволни служителите, които години наред се измъчват със старата техника. За пострадалите, ако са обгазени, което най-често води до смърт, са доставени кислородни маски за извеждане от мястото на инцидента. 
Кметът Кирил Йорданов подари на пожарникарите по повод 134 г. от създаването на противопожарната служба в града специални облекла и ръкавици. 
На днешния ден през 1878 г. Общинския съвет във Варна е гласувал за нуждите на града да бъдат закупени две "тулумби" - помпи. Тогавашният председател на местния парламент Велико Христов направил предложението след големи пожари във Варна, довели до опустошения. Основаването на т.нар. тулумбаджийска команда се смята за основоположник на противопожарната дейност в града.

Днес+