PozarnaVarna

PozarnaVarna

Варненската пожарна се нуждае от още 80 служители

Той добави, че е адресирал искането за отпускане на повече бройки за огнеборци и спасители, но ще бъдат доволни и да получат нови 18 служители. Комисар Тотев коментира, че при приблизително еднакъв брой население щатът на пожарната в Пловдив е със 150 души повече. Решението на проблема по думите му е, чрез въвеждането на единна категоризация на пожарните служби. Щата на по-големите градове трябва да се насити с кадри от по-малките населени места в страната, добави шефът на варненската пожарна.
През 2011 година варненските пожарни екипи са реагирали на 3915 произшествия. Спасителните операции са нараснали с 890 спрямо 2010 година. Осем души са загинали, а 29 пострадали при инциденти. 999 са пожарите за първото тримесечие на годината. Отчита се ръст спрямо миналогодишния период, когато са станали 765 пожара. 10% от пожарите са заради паленето на сухи треви и клони. Превантивният контрол в тази насока се оказа неефективен, тъй като граждани са предизвикали горски и полски пожари, добави Тотев. През 2012 година са починали четирима души при пожари, а са пострадали дванадесет.
Комисар Тотев определи изминалата година като структурно определяща заради сливането на пожарната със звеното за гражданска защита. Около половин година е била необходима, за да свикнат спасителите с порядките в системата на МВР.
16 служители на пожарните в Провадия и Варна днес бяха наградени за справяне с бедственото положение при тежката зимна ситуация. Те са участвали в спасяване на хора блокирани на магистрала "Хемус", операция по евакуация на майка и болно дете от закъсала линейка. На церемонията присъстваха шефът на Областната дирекция на полицията във Варна комисар Димитър Димитров, представители на Областна администрация и варненски общини.

Днес+