Съветниците гласуваха и разкриването на нови спирки. Снимка ОбС Варна

Съветниците гласуваха и разкриването на нови спирки. Снимка ОбС Варна

Във Варна пускат нова автобусна линия с номер 30. Това решиха общинските съветници на сесия на местния парламент. Новата линия ще обслужва жителите на селищните образувания Добрева чешма и Телевизионна кула. Решението се наложи заради отказa на досегашния превозвач "Ченсфилд - 55" да признава превозните документи, издавани от "Градски транспорт", както и да предоставя карти на гражданите на преференциални цени.

Линията ще бъде със следния маршрут: спирка "Бриз – обръщач" - спирка "Лотос" - спирка "Резервоара" - спирка "Моста" - спирка "Светкавица" - спирка "Разклон Виница" - спирка "Телевизионна кула" - спирка "Добрева чешма". Предвижда се линията да се обслужва три пъти на ден - сутрин, обед и вечер, както в делнични, така и в почивни дни.

За да се подобри транспортното обслужване, Общинският съвет одобри и откриването на четири нови спирки по съществуващи линии. Автобусна спирка "Под моста" ще има между спирките "КЗ" и "Джанавара" в посока квартал "Аспарухово" и ще се обслужва еднопосочно. Там ще спират автобуси 12, 17, 17а, 36, 37, 46, 55 и 60 и тролейбуси 86 и 88.

Нова спирка "Девня" ще бъде обособена в района на търговски комплекс "Кауфланд Варна – Одесос". Това налага промени в маршрутното разписание на автобус № 23 с направление: жп гара - село Каменар.

Спирка ще има и до новото гробище край Виница - до Гробищен парк Север-2. По линията пътува автобус № 29, свързващ жп гарата и Аладжа манастир. Реализацията на спирката ще се осъществи на последващ етап, на база одобрен инвестиционен проект, указващ точното местоположение и безопасност за обслужване. Финансовите средства за изпълнение на обекта ще бъдат заложени в бюджета на община Варна.

Четвъртата нова спирка "Скалата" ще бъде в квартал "Владиславово" между съществуващите "Кап. Петко Войвода" и "Бл. 407". Тя ще се обслужва еднопосочно от автобуси 14, 20, 22, 209, 209Б и тролейбуси 82 и 88.