Превалявания от дъжд в почти цялата страна през днешния ден. Графика НИХМ

Превалявания от дъжд в почти цялата страна през днешния ден. Графика НИХМ

Преди обяд днес облачността ще е променлива, по-често значителна и на места ще има краткотрайни валежи от дъжд и гръмотевици. По преминаващия студен атмосферен фронт, главно в отделни райони в Централна и Източна България остава с повишена вероятност за градушки. Около и след обяд от запад валежите ще спират, облачността ще се разкъсва и ще намалява до предимно слънчево време. Ще духа до умерен, преди обяд в източните райони, временно силен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще са между 23° и 28°, в София - около 23°, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология.

Над планините преди обяд облачността ще е значителна. На места ще има валежи от дъжд, в отделни райони с гръмотевици, а по най-високите части на Рила и Пирин ще прехвърчи слаб сняг. На отделни места, главно в Централна Стара планина, валежите ще са значителни по количество. Около обяд от запад валежите ще започнат да спират, облачността ще се разкъсва и намалява. Ще духа умерен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 17°, на 2000 метра - около 10°.

Над Черноморието облачността ще е променлива, преди обяд по-често значителна. На места, главно по северното крайбрежие, ще превали и прегърми. Ще духа до умерен, преди обяд временно силен северозападен вятър. Максималните температури ще са между 26° и 29°. Температурата на морската вода е 25°-26°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.