IMG_3346

IMG_3346

Вдигнаха 6-метров дървен кръст в Царево

за местните хора. След изграждането на временен подход уникалните заради причудливите си форми скали, вече са част от градската среда и атракция за града и гостите му.

Кръстът е изработен от бял бор, транспортиран от Велинград. Християнският символ е подарък от младите хора за празника на града "Свети Дух". Отец Стоянов ще го освети в деня на честването 13 юни. За изработването му с дарителски средства са участвали всички младежи, сред които има и представители на ромските малцинства. Идеята ги е сплотила и те вече замислят нови инициативи.

"В избора си се спряхме на християнския символ, защото той е свързан и с рибарите. Избрахме да е близо до морето и да има добра видимост от всички страни. Иска ни се повече хора да посещават това място", сподели Митко Гочев, който е един от инициаторите за изработването на кръста.

В деня на "Свети Дух", отец Стоян ще отслужи божествена литургия, а в 12.00 часа ще освети празничния курбан в ресторант "Диана", който общината ще раздаде на гражданите за здраве.

От 17.30 ч. в лекционната зала на читалище „Георги Кондолов” е представянето на книгата на Стоян Райчевски „Нестинари”. Ученичката от СОУ „Н. Й. Вапцаров” Деница Георгиева ще представи документалния филм на БНТ за нестинарите, сниман през 1964 г.по поръчка на Института по фолклор и етнография. Петокласничката Велина Янакиева ще излезе със своя презентация на нестинарството в село Българи, откъдето са нейните баба и дядо.