Сливенски митрополит Йоаникий. Снимка Лина Главинова

Сливенски митрополит Йоаникий. Снимка Лина Главинова

До боголюбивите пастири, всечестните монаси и монахини и до всички православни християни от Сливенска епархия

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Много векове изминаха от Христовото Възкресение. Много промени се извършиха в света. Много събития записа историята. Едни от тях бяха забравени, а други възвеличавани. Чудото на Христовото Възкресение не бе забравено, защото е ново чудо от всички древни чудеса (глава 2 и Ныне на стиховните. Това чудо имаше многобройни свидетели. Много църковни песнописци възпяха това свято събитие. Много човеци повярваха в това чудо. Много от тях се спасиха чрез това чудо. И ние днес прославяме това чудо - Възкресение Христово - и се покланяме на светия Господ Иисус, Който едничък е безгрешен. (чете се след възкресното утрено евангелие)

Възкресение Христово е необикновен празник. Свят Ден! Тържество неизмеримо. Победа - най-велика. Само този празник е наречен Празник на празниците, тържество на тържествата и победа на победите.

В своето слово на Пасха, свети Епифаний - епископ Кипърски, говори: "Празникът Пасха е по-тържествен от всички празници: той съставлява за целия свят тържество на обновлението и спасението. Този празник е глава и връх на всички празници".

Затова светата църква го величае, защото силата му е непобедима. Светлината - непристъпна. Радостта - всеобща.

Господ Иисус Христос е Победител на смъртта, ада и дявола.

"Де ти е, смърте, жилото? Де ти е, аде, победата?" Възкръсна Христос и ти бе повален! Възкръсна Христос и паднаха демоните! Възкръсна Христос и се радват ангелите! Възкръсна Христос и живот се въдвори!" (Свети Йоан Златоуст)

Бог създал човека за нетление, (Прем. Соломонова 2:23), настанил го в рая (Бит.2:8), дал му заповед, за да я изпълнява (Бит.2:16), но човек послушал злия съвет, а не послушал божествената заповед (Кан. Сиропустна 8 пес. 2 стих). Затова Господ Бог го изгонил от Едемската градина и поставил Херувим с пламенен меч (Бит.3:24), да пази входа на Едем. (Сиропустна неделя канон - 9 пес. 3 стих)

Как празнуваме днес този Велик Ден? Чуваме ли гласа на нашата съвест? Изживяваме ли чиста духовна радост? Докосва ли свещен трепет нашите сърца? В храма е светло, а в душите ни? Песнопенията звучни, а услаждат ли чувствата ни? И днес греховният свят ни предлага преядене, пиянство и житейски грижи, за да ни отегчат (Лк. 21:34). Поставя дебела стена между светското и духовното, за да не отличаваме свещено от несвещено, и нечисто от чисто. (Левит 10:10)

Защо в света се шири злото? Защо в живота има много неправди? В отношенията - много обиди? В обществото - много раздори? В разговорите - много коварство? В желанията - много непочтеност?

Защото не са познали любовта на Възкръсналия Христос. Не са почувствали сладостта от Богообщението. Не знаят силата на Евангелското учение.

Христе, Ти си възкръснал от гроба... и си ни отворил райските врати (Пасхален канон - 6 песен, 1 стих). Тези врати са отворени за истински повярвалите, за тези, които почитат светлото Христово Възкресение и се стремят към духовно усъвършенстване.

Свети Ефрем Сириец казва: "Дори само един поглед към Рая възвеличава. Дори само един помисъл обогатява. Раят пленява очите с хубостта си, слуха - със звуците си, вкуса и обонянието - с плодовете и благоуханията си... Който не си е позволявал нито проклятие, нито злословие, го чака преди всички други райско блаженство". (Из слово за Рая)

Всесърдечно поздравявам боголюбивите и богопредани пастири, всечестните монаси и монахини, служителите при светата Сливенска Митрополия и православните християни, та с едно сърце и една душа да прославим Възкръсналия Господ Иисус Христос. Амин!

 

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! ВОИСТИНУ ВОСКРЕСЕ!

ПАСХА ХРИСТОВА

+ Сливенски Митрополит Йоаникий