Състезанието се оказа оспорвано и е безспорен успех за българското ветроходство. Снимки яхт клуб Черноморец

Състезанието се оказа оспорвано и е безспорен успех за българското ветроходство. Снимки яхт клуб Черноморец

Александра Лукоянова - ветроходка от бургаския яхт клуб "Черноморец", се класира 11-та на Световното първенство в олимпийския клас "ILCA 6" за девойки до 21 години, което се проведе в град Танжер, Мароко. Шампионатът се проведе при много трудни метеорологични условия - силен вятър, силно течение, редуващи се със слаб вятър и остри заходи на вятъра.

Състезателката на бургаския клуб започна много силно състезанието и до предпоследния ден удържаше 6-та позиция, с възможност да атакува и призовата тройка! За съжаление в предпоследния ден Лукоянова допусна две много слаби гонки, които я изкараха от призовата десетка на света. За българското ветроходство нейното 11-то място е изключителен успех и дава надежди за успешно класиране на започващото от 3-ти януари 2024 г. Световно първенство за жени в Аржентина! Това е и възможност за спечелването на лелеяната олимпийска виза за игрите в Париж 2024!

През изминалия месец Александра Лукоянова спечели 2-ро и 3-то място в състезанията за Европейската купа, съответно в Сърбия и Унгария. Другата българска състезателка от "Несебър" Дияна Маркова също се представи добре и зае 47 място в класирането!

Галерия