Leksikon

Leksikon

Виртуален лексикон информира варненски ученици за опасности в интернет

 Виртуалният лексикон е един от модулите на проекта "Бъди Реален, не Виртуален - превенция на рисково поведение в интернет", проект, който сдружение "Наш Свят" осъществява с финансовата подкрепа на дирекция "Превенции" в община Варна.

Лексиконът се намира на едноименната страница във Фейсбук. Трябва да се попълни от тинейджъри на възраст от 12 до 19 години. Въпросите му търсят отговори, касаещи безопасното сърфиране: дали децата на Варна познават всичките си приятели в социалните мрежи, дали са излизали на среща с лица, които не познават лично, а само виртуално, дали са получавали сексуални предложения в интернет и дали имат профили в сайтовете за запознанства и др.
Целта на проекта е превенция и противодействие на асоциалното и рисково поведение в интернет. Той ще обхване 50 ученици между 12 и 19 годишна възраст и ще повиши информираността, знанията и уменията за разпознаване, предпазване, търсене на алтернативи за преодоляване на негативните навици и влияния на съвременното информационно общество.
Проектът стартира на 1 юни и ще продължи до 1 октомври тази година. По него са предвидени и ролеви игри, решаване на казуси, и демонстрации. 

Днес+