МВРО иска община Бургас да даде терен за паметник на Апостол войвода ще подготви серия от чествания.

 

На 2 август се навършват точно 100 години от смъртта на легендарният войвода, наречен от народа "Ениджевардарското слънце". По този повод на 2 април бе учреден ИК за отбелязване на тази трагична годишнина. В ИК влизат бургаски граждани, членове на патриотични организации, потомци на бежанци от Егейска Македония и др. Комитетът има за цел да работи за изграждане на негов паметник,  наименуване на улица на негово име, заснемане на филм и издаване на книга за живота му и др. подобни инициативи.

Апостол войвода в продължение на почти 20 години е бил основният защитник и опора на българското население в Ениджевардарско, западно от Солун, в останалите под османска власт, според Берлинския конгрес, краища на българското отечество. Тази част на Македония бе завладяна несправедливо от Гърция през 1913 г. и всички, отказали да се погърчат, българи впоследствие бяха изгонени оттам. Основната част от това многохилядно население е настанено през 1924-1925 г. в Бургас и околните селища. Бежанците от гр. Енидже Вардар създават редица културни организации в Бургас, обогатяват облика и спомагат за развитието на града. За тях името на войводата, когото наричаха "Ениджевардарското слънце" бе свещено и заслужава да бъде почетено по най-добър начин.

Ето защо ИК внася в общинската администрация искане да бъде отредено място за изграждане на паметник на войводата, като се предпочита средата на пешеходния "остров" зад храм "Св.св. Кирил и Методий" и предлага на Кмета на Общината да внесе предложение в ОС-Бургас за именуване на улица на името на Апостол войвода.