Zdravko

Zdravko

ВМРО пише на премиера, да даде гражданство на нашенци от Македония

, които са станали жертва на антибългарската власт в Македония."Впечатлени сме от Вашата бърза реакция по даване българско гражданство на македонския гражданин Васко Ристевски, който самоотвержено участва в спасяването на хора от горящият автобус на “Ентуртранс”. Поради това се обръщаме към Вас с настояване да помогнете на един друг македонски гражданин и неговото семейство да се сдобият с така желаните български паспорти. Става въпрос за трагичния случай на Здравко и Добрила Здравески и четирите им деца, които години наред са били обект на физически и психически репресии от страна на антибългарската власт в Република Македония. Причина за това е тяхното българско самосъзнание и нежелането им да приемат насилствено наложената фалшива македонистка идентичност", се казва в декларацията изпратена до Борисов.

Здравко Здравески е един от основателите на ВМРО в Македония. Бил е официален задграничен представител на ВМРО в Холандия. Съпругата му Добрила Здравеска е внучка на войводата Георги Стоянов от Крушево, загинал по време на защитата на Крушевската република. През 1994 г. семейството е било репресирано, заради притежаването на българска литература. Здравески е арестуван без никакъв повод, а домът им е бил незаконно обискиран, откъдето е иззета българска литература. Докато мъжът е бил държан в ареста, Добрила Здравеска е притискана от униформените да предаде останалата литература, както и документите и печата на задграничното представителство на ВМРО, оглавявано от съпруга й.

След идването на власт на правителството на Любчо Георгиевски, Здравко е служил в Македонската полиция, където е бил командир на подразделение на частите за бърза интервенция, т. нар. "Лавове". Участвал е активно във войната с албанските терористи през 2001 година. След края на войната е служил в специалните части "Тигри". Има офицерско звание "Капитан".

В декларацията подробно се описва съдбата на Здравко и семейството му. В момента те са в Бургас, но са в бедствено положение, тъй като не могат легално да работят.