Автобусите са закупени по спечелен от Община Бургас проект. Снимка Архив Черноморие-бг

Автобусите са закупени по спечелен от Община Бургас проект. Снимка Архив Черноморие-бг

Всички 56 електрически автобуси, закупени от Община Бургас и предоставени за експлоатация безвъзмездно на общинския превозвач "Бургасбус", вече пътуват по маршрутите в града. Новите електробуси от 6 месеца поетапно се включват в схемата на градския транспорт. През това време "Бургасбус" ЕООД успя да "пенсионира" 16 автобуса с изчерпан експлоатационен ресурс.

Освен значителния принос за намаляване на праховото и шумово замърсяване в градската среда, новите транспортни средства предлагат комфортно пътуване за гражданите и гостите на Бургас, включително посредством вградената собствена автоматична филтрираща система за предпазване от коронавирус. В тях има и USB портове, през които пътниците могат безплатно да зареждат своите мобилни устройства.

44 от опериращите нови електрически автобуси, в това число 10 броя 18-метрови и 34 броя 12-метрови, са произведени в Европейския съюз от испанската компания "Irizar".

Община Бургас купи 56 електрически автобуса, тръгват по линиите до края на март

12 чисто нови 9-метрови електрически автобуса приоритетно обслужват популярната линия №9, свързваща комплексите "Меден рудник" и "П.Р. Славейков", която преминава и в градския център през една от най-натоварените с трафик централни артерии - булевард "Христо Ботев".

С планираната оптимизация на транспортната схема в Бургас е предвидено електрическите автобуси да осигурят по-голяма плътност на обслужване по бързите автобусни линии, като при това по-интензивно обслужване не се очаква нарастване на количеството вредни емисии по маршрутите им, преминаващи през най-оживените градски зони.

"Тази инвестиция се оказа изключително навременна, тъй като в момента зареждането на новите ни електробуси излиза два пъти по-евтино, сравнено с цените на другите горива. Благодаря на всички, които работиха и работят по този толкова важен за Бургас проект!", коментира кметът на Бургас Димитър Николов.