DSC_2036

DSC_2036

ВТУ гостува с изложба в бургаско школо

директора Снежана Няголова в присъствието на ученици от V, X, XI и XII класове от паралелките с изучаване на изобразително изкуство. Бъдещите художници получиха подробна информация за творбите, които виждат, от трима преподаватели на университета във Велико Търново. Това са проф. Иван Кънчев - преподавател по рисуване, доц. Красимир Русев - живопис и асистент Марио Конов - дърворезба. Тримата представиха произведенията на свои студенти, които в момента се обучават в университета по специалност "Църковни изкуства" в Богословския факултет. Там се преподава иконопис, дърворезба, стенопис и мозайка. Само в университета във Велико Търново се изучават традициите на византийската школа в иконописа от времето на император Константин. Това прави специалността толкова привлекателна за студенти.

DSC_2019DSC_2081DSC_2085

"Нашите възпитаници получават обща подготовка по рисуване и могат да специализират в един от четирите жанра", обясни проф. Кънчев. За жалост през последните пет-шест години се е скъсала връзката между ВТУ и бургаското училище, което е едно от малкото в страната, където има паралелка по рисуване. "Надявам се, че сред вас има наши бъдещи студенти", каза проф. Кънчев на учениците.

Изложбата ще гостува в училището до края на януари. Тя може да бъде видяна и от ученици от други училища в Бургас след предварителна уговорка с ръководството на СОУ "Св. св. Кирил и Методий".

Галерия