DSC_0814

DSC_0814

Въпреки жегите, залите пълни за Приятели на морето

с фенове. Художници от Бургас, региона и страната дойдоха, за да видят номинираните и наградените от тазгодишното шесто издание на биеналето "Приятели на морето". Творбите на 204 от общо 258 автори, участвали в конкурса красят "Петко Задгорски" и залата на Дружеството на бургаскитеDSC_0802 художници на улица "Александровска" №22. С поетични стихове за морето от световни класици шефът на галерията Георги Динев даде ход на церемонията по награждаването. В тазгодишното издание на биеналето участват автори на възраст от 20 до 80 години. Идеята на организаторите - художествената галерия "Петко Задгорски", община Бургас и Дружеството на художниците е арт проявата да прерастне в международна.

В категория DSC_0859"Живопис" наградата отиде при Долорес Дилова - София. В категория "Графика" носител стана Васил Колев - София, а отличието за скулптура при Гълъбин Христов - Велико Търново. За трети пореден път гранд хотел "Поморие" връчи своята награда. То отиде при Румен Панайотов за скулптурата "Море". "Творбата ни хареса, защото е на тема море. Тя ще краси един DSC_0874от салоните ни в гранд хотел "Поморие", каза при връчването на приза изпълнителният директор Бисерка Хънкова.

И този път имаше отличие за млад художник Николай Ангелов - Гари - Карлово. Наградата на областна управа Бургас отиде при Йордан Ангелов.

За първи път бе връчена и награда на "Алфа арт галерия". Нейна притежателка стана талантливата Дора Славова. "Най-хубавата награда е тази, която получаваш у дома", каза авторката.