Mitropolia

Mitropolia

Във Варна недоволни от кандидатите за митрополит – Варна вярващият Борислав Аврамов, който участва в гласуването.

Той посочи, че християните ще протестират, защото според тях изборът е нечестен. "На втория избор в София на 24 ноември Игнатий няма да бъде избран и това се знае от всички. Това означава, че пътят към митрополита на Агатоникийският епископ Борис е разчистен", посочи Борислав Аврамов. Според него и Борис и Игнатий предварително са се договорили те да бъдат двамата кандидати, за да няма Борис реална конкуренция.
Няма технически нарушения при избора на двамата кандидати, между които ще се избере новият Варненски и Великопреславски митрополит. Това коментира пред журналисти Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Амвросий, предаде nakratko.bg.
Той заяви, че все пак едва ли е невъзможно миряните да оспорят избора на епархийския съвет, въпреки че това не съществува като опция в устава на Светия Синод.
Успоредно с това стана ясно, че миряни и свещеници са сформирали вече инициативен комитет и подписка, в която се обявяват срещу избора на двамата кандидати за поста на Варненския и Великопреславски митрополит.