Bastun

Bastun

Във Варна отбелязват Международния ден на белия бастун

с информационно - дарителска кампания в градове от североизточна България.

В понеделник в 11ч. стартира едновременно разпространение на листовка "Как да помогнем на човека с белия бастун" във Варна, Добрич, Разград и Силистра. Листовката съдържа основни правила, които трябва да спазваме при комуникация и оказване на помощ на незрящи хора и ще се раздава от доброволци от лайънс клубовете и местни партньорски организации в оживените градски зони.
Партньори в зоналния проект на "Лайънс" клуба в Добрич са ХобиСклуб и Младежката организация на Българския червен кръст. В Деня на белия бастун пред чешмата на Лайънс, в центъра на Добрич, доброволци от БМЧК ще раздават листовки. На членове на Хобис Лайънс ще подари нови бели бастуни. Всички желаещи ще могат да се поставят за кратко на мястото на незрящите си съграждани – с плътна превръзка на очите, ориентирайки се с белия бастун. Деца от Младежкия дом ще допринесат за доброто настроение с музикално артистична програма.
Във Варна двата лайънс клуба - Варна и Академика Варна си поделиха активните зони в града и в училищата. В 11:00 часа лайънс и лео доброволци ще раздават листовки. В следобедните часове на деня по време на Спортния празник по повод Международния ден на белия бастун на училището за деца с нарушено зрение в квартал "Аспарухово", "Лайънс" клуб Варна ще подари бели бастуни на абитуриентите, а деца от училището ще раздават листовки на гражданите. Листовки ще бъдат оставени и в Младежки дом, Спортна зала, лекарски кабинети.
Лайънс клубовете в Силистра и Разград подготвят активна информационна кампания и бели бастуни за членове на социални заведения.
Листовката "Как да помогнем на човека с белия бастун" ще се разпространява и в електронен вариант по каналите на интернет на принципа "Предай нататък!" заедно с тази на "Лайънс" клуб София "Щадете зрението".
Днес отбелязваме Международния ден на белия бастун, посветен на правото на лесно придвижване на слепите хора. Денят на белия бастун е провъзгласен в Париж през 1980 година на заседание на Световния съюз за благополучие на слепите. За първи път в света през 1931 г. френската графиня Гуили Хербемонт е подарила на незрящите хора в Париж 100 бели бастуна, с които да си служат за придвижване.
През 1964 година на 15 октомври американския президент Джонсън е подарил на незрящите в Америка дълги бели бастуни, което е станало началото за системните им тренировки в ориентиране и мобилност. Белият бастун е приет и като защитен знак в законите за уличното движение на всички страни в света. Признат е и като знак за тежко зрително увреждане и като символ за самостоятелността на хората без зрение.

Днес+