Във Варна откриха 43-та олимпиада по химия и опазване на околната среда

танци на момичета от мажоретния състав на математическа гимназия "Д-р Петър Берон". Балет "Мелъди", обаятелната Шанел от 4-та езикова гимназия "Фредерик Жолио-Кюри", ансамбъл "Българче" също бяха част от празника. Момчешкият състав от математическата гимазия "Д-р Петър Берон" получи най-силни аплодисменти от публиката заради уникалните акробатични умения, които показаха.

 

"Целта на олимпиадата е да се насърчат младите хора да обичат тази наука", каза Антоанета Хинева от Регионалния инспекторат по образованието във Варна. На 27.01.2011 официално стартира годината на химията. Навършват се 100 години от връчването на Нобеловата награда на Мария Кюри от Кралската академия. Нейният принос се свързва с откриването на елементите радий и полоний. 10 години по-рано е връчена първата Нобелова награда за химия на Вант Хов за работата му върху осмотичното налягане.

Почетни гости на откриването бяха областният управител на Варна Славчо Славов, заместник-кмета на Варна Коста Базитов и представители от Регионалния инспекторат. Специален гост беше Емилия Григорова от Министерството на наукта, образованието и младежта. "Любовта към химията е водеща в бъдещата реализация, тя е решение на много глобални проблеми", каза Емилия Григорова.

Журито  което ще оценява работите на участниците се състои от главни асистенти на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Донка Ташева, Даниела Цанева, Иван Минков, Гемюл Петков и др. С помоща на "Хидрострой" АД, фирма "Ена", издателство "Просвета" и "Педагог 6" тази олимпиада става реалност. Варна е домакин на мероприятието заради значителния принос на варненските ученици, които достойно защитават името на града всяка година.

 

Теодора Петрова

Снимка Днес+