hrani

hrani

Във Варна спряха 25 контейнера с опасни храни

Това съобщи директорът д-р Живка Манева, която даде примери с контейнер птичи черен дроб от Бразилия. В пробите била изолирана салмонела. Унищожено в екарисажа е и голямо количество фъстъци с наднормено съдържание на алфатоксини.

Със съдействието на областната администрация били отпуснати средства за дезинфекция на транспортните машини, преминаващи през Фериботното пристанище, каза д-р Манева. Парите са за преустройство та площадката за дезинфекция. Вниманието на Агенцията по безопасност на храните е съсредоточена върху автомобилите от трети страни, заради рисковете от опасната африканска чума по свинете. Шестте отдела на варненската дирекция са работили ударно. Само от „Контрол на храни“ са следили 8000 обекта. Извършени са 17 000 проверки, дадени са 2500 предписания и са съставени актове за 80 000 лв. за нарушения. Обработени са 1000 сигнали на потребители, каза още д-р Манева.
Та съобщи, че община Варна и звеното по безопасност на храните ще закрият част от разливочните във Варна. Контролът това лято ще е железен, като проверки и проби ще се вземат всеки месец по методиката на риска, от кухните и разливочните. Ще бъде обучен и персоналът. Мерките са във връзка с преструктуриране на мрежата за снабдяване на малчуганите с храна и заради гафа със салмонелата в месото от миналата година. началник отдел "Държавен архив" към едноименната дирекция във Варна.

Днес+