OblastnaVarna

OblastnaVarna

Във Варна свикват консултации за евровота

който ще се проведе на 25-ти май. Консултациите за определяне на състава на Районната избирателна комисия в Трети многомандатен избирателен район - Варна ще се проведат на 28-ми март от 16.30 часа в сградата на Областна администрация в града. На срещата са поканени парламентарно представените партии и коалиции, както и тези, които не са парламентарно представени, но имат свои депутати в Европейския парламент. В консултациите могат да участват и други партии и коалиции.

Съгласно чл. 61, ал. 4 от Изборния кодекс парламентарно представените партии и коалиции предлагат членове на Районната избирателна комисия, включително председател, заместник-председатели и секретар за изборни райони с 10 и повече мандата – 17 членове.

Партиите и коалициите, които имат избрани с техните кандидатски листи членове на Европейския парламент от Република България, но не са парламентарно представени, имат право на по един свой член в районната избирателна комисия, извън броя на членовете по ал. 4.

Партиите и коалициите, които ще участват в консултациите следва да  представят писмено предложение за състав на районната избирателна комисия, което съдържа имената на предложените лица, единен граждански номер, длъжност в комисията, образование, специалност и партията или коалицията, която ги предлага; копие от удостоверението за актуално правно състояние на партията към датата на насрочване на изборите или от решението за образуване на коалицията, с което се удостоверяват пълномощията на лицата, представляващи партията или коалицията; пълномощно от лицата, представляващи партията или коалицията, когато в консултациите участват упълномощени лица; списък на резервните членове, които да заместят предложените от тях лица в случаите по чл. 51, ал. 2 от Изборния кодекс или когато член на районната избирателна комисия не участва в заседанията й повече от 10 дни.