Traf

Traf

Взривът в трафопоста не е първият в Бургас

Тогава, пак посред нощ, се запалва трафопоста на ъгъла на улиците "Патриарх Евтимий" и "Христо Фотев". На място пристигат пожарникари, които успяват да потушат пламъците. За щастие пострадали няма.

39 са трафопостовете в жилищни сгради в Бургас. Кметът на общината Димитър Николов изпрати писмо до депутитати с искане за промяна в закона. В него той настоява до три години трафопостовете да бъдат преместени и да не се издава разрешително за монтирането им в жилищна сграда.

По повод случая от март 2009 година направихме запитване до собственика на съоръжението - EVN. Въпросът, който зададохме е:

"На кавъв период от време се проверяват трафопостовете и какви са най-честите причини, които водят до запалване или иинцидент с тях?"

Ето, какво отговориха от дружеството. Вие преценете, колко е конкретен оттоворът:

"Дружеството спазва стриктно всички законоустановени норми при изграждането и експлоатацията на съоръженията. Инспектиране на всички трафопостове (независимо дали са нови или стари) се осъществява по Наредба за техническа експлоатация поне два пъти годишно. Допълнително дружеството прави регулярни инспекции. Всяка една инспекция и проверка се регистрира и документира по надлежен ред.

Техническите дейности по инспектиране на трафопостове обхващат цялостна и комплексна проверка на дадено съоръжение: преглед и проверка на техническото състояние, функциониране на уредби средно и ниско напрежение, предпазители и др., цялостна инспекция на трансформаторна машина,   проверка на функциите на телемеханична и предавателна техника и др.

Допълнително ви информираме, че съоръжения, които към момента се намират в дадена жилищна сграда, са изграждани предимно в миналото (основно 60-те, 70-те години). Дружеството вече следва нови и утвърдени стандарти за построяване на трафопостове - практиката в EVN България е те се изграждат извън жилищни сгради при спазване на законоустановения ред. В много редки случаи (напр. липса на техническа възможност) се изгражда вграден в сграда, като тук също се спазват нормативните уредби при изграждане. В отделни случаи даден инвеститор на обект изгражда сам собствен трафопост и в този случай е негово решението дали да бъде в сграда или отделно", се казва в официалното писмо на EVN.

Текст Десислава Георгиева