Yldyz

Yldyz

Йълдъз Ибрахимова с майсторски клас в Созопол

В рамките на академията ще се проведат още два нови майсторски класа - по цигулка с преподавател  концермайстора на Кралския концертгебау – Веско Ешкенази и арфа - с преподавател професора по арфа в консерваторията в Ньои, Париж – Сузана Клинчарова.

Една от целите на екипа на лятната  Академията е да разшири възможностите за творческа изява, културни контакти, както и да даде възможност на участниците и техните педагози от България и чужбина да обогатят своя опит и стил в различните жанрове изкуство.

В рамките на Академията ще се проведат и два камерни концерта като с голям интерес се очаква концерта на триото от Турция  – Елис Арабоолу – виола, Танжу Арабоолу – виолончело и  Акън Арабоолу – пиано. Те са преподаватели в Тракийският университет в Одрин и пристигат в Созопол за установяване на контакти и сътрудничество между младите таланти занимаващи се с изкуства и техните преподаватели от България и Турция. Освен произведенията от Карл Емануил Бах и Брамс в тяхната програма, те ще изпълнят и произведение от съвременният американски композитор Джералд Коен – трио за виола, чело и пиано, което изпълнение ще бъде премиера за България.

Концертът ще се състои на 18-ти юли от 19.00 часа в залата на Археологическият музей в Созопол.

Вторият концерт ще бъде изненада за жителите и гостите на град Бургас, като в града ще си дадат среща петима световни музиканти.

В рамките на Академията е планиран и концерта "Петко Радев и приятели". В него ще се включат и Филип Купер – соло кларнетист на Парижка национална опера, Андрю Маринър – соло кларнетист на Лондонски синфоничен оркестър, проф.Георги Спасов – соло флейтист на Софийска филхармония, Мария Принц – пиано, преподавател в Университета по музика и сценични изкуства във Виена, Екатерина Тангърова – пиано, преподавател в собствено студио в град Остин, Тексас и ученици на проф. Петко Радев с международна музикална кариера - Деница Лафчиева – соло кларинетист на симфония "Финландия" и Вангел Тангъров – соло кларинетист на "Austin Lyric Opera", Тексас.