Urna4

Urna4

За или Против референдума това ще се проведе и референдум с въпрос: "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при провеждането на изборите и референдумите?". Възможните два отговора са: Да или Не.

Електронното дистанционно гласуване ще допълни традиционния метод на гласуване. Много повече български граждани, живеещи зад граница, както и много граждани в страната ще могат по-лесно да упражнят конституционното си право да участват в избори и референдуми и да бъдат политически представени. Ще се осигури достъп до механизмите и начините за гласуване по електронен път, включително за избирателите със специфични физически потребности.
Кампанията за референдума обаче остана някак встрани от основната, която е свързана с местния вот. Затова сайт Черноморие се обърна към представители на различни политически партии, представители на държавната власт, общественици, бургазлии с въпроса: "Подкрепяте ли референдума и как ще гласуват членовете и симпатизантите на вашата партия?".
В първите две статии дадохме думата на политиците. Сега даваме думата на представителите на държавната власт, на хора с гражданска позиция и на младите бургазлии.
Златина Дукова - член на Комисията за защита от дискриминация към президента на Република България:DSC_1965
Ще гласувам на референдума, защото това е израз на моята гражданска позиция и показва отношението към президента по чиято инициатива се провежда допитването. В новата история на България почти не са се случвали референдуми, за да могат гражданите да изразят своята позиция. Ние обаче живеем в XXI век и е добре да имаме възможността да избираме начина на гласуване. След като банкирането е по интернет, защо да не можем да упражним правото си на глас и по електронен път? Въвеждането на електронно гласуване няма да бъде единствената опция, а ще бъде още една възможност за избор по какъв начин да гласуваме - традиционно, като отидем до урните, или пред компютъра.

DSC_3596Вълчо Чолаков - областен управител на област Бургас:

Да, ще гласувам и ще подкрепя референдума. СДС, партията, от която съм част, е привърженик на въвеждането на електронното гласуване. Това е добра възможност към традиционната форма за гласуване да бъде добавена още една. Редно е и електронното гласуване да бъде въведено, като вариант при нначина на гласуване.

Контантин Гребенаров - бивш областен управител на област Бургас:DSC_5556

Да, ще участвам и ще подкрепя референдума. Той касае пряко нас - избирателите и ние трябва да гласуваме. Въвеждането на електронното гласуване като вариант е възможност за всички млади българи, които живеят в чужбина и нямат възможност по време на изборите да упражнят конституционното си право на глас.

Петко Георгиев - собственик на IT компания:Petko_Georgiev

Да, ще гласувам и ще подкрепя референдума, защото той дава още една възможност на българските граждани да упражнят правото си на глас. Особено това се отнася до българите, които живеят в чужбина, а техният брой е 1,5 млн. души към 7,2 млн., които живеят тук. Много мои приятели напуснаха страната, но те следат отблизо процесите тук, обаче нямат логистична възможност да гласуват. Този референдум дава възможност и на тях да упражнят правото си на глас.

Ani_AdamovaАни Адамова - психолог:

Ще гласувам, но няма да го подкрепя. Не смятам, че въвеждането на електронно гласуване ще работи за активна гражданска позиция. Напротив - той ще направи хората по-мързеливи. Сега те трябва да направят усилие да отидат до урните и да гласуват, ако имат възможност да изберат да гласуват от компютъра си, сигурно няма да го направят.

Галерия