DSC_9691

DSC_9691

За първи път от 12 г. министър на културата влиза в бургаския театър

министър на финнасите Симеон Дянков, на регионалното развитие и благоустройството - Лиляна Попова и на земеделието и храните - Мирослав Найденов влязоха днес в ремонтираната сграда. За реконструкцията са похарчени 1 335 588 лева по оперативна програма "Регионално развитие" и още 150 000 лева от бюджета на културното министерство. Рязаното на лентата бе насрочено за края на декември м.г. и два часа, след като съобщението бе изпратено до медиите, последва ново с отмяната му. Тогава лентата щяха да режат само премиера Борисов и двамата министри - Рашидов и Попова. Днес обаче към тях се присъединиха и Симеон Дянков, и Мирослав Найденов.

Актьорите от бургаския храм на Мелпомена успяха да разменят няколко думи с министър Рашидов. За последно тук бе идвала министърката на културата Емма Москова (от кабинета на министър-председателя Иван Костов) през 1999 година. Визитата й бе по изборно време, когато СДС издигна за свой кандидат-кмет в Бургас Васил Илиев срещу борещия се за втори мандат Йоан Костадинов (БСП). "Само с едно идваме Емма Москова успя да ме скара с тогавашния кмет Йоан Костадинов, който 6 години не стъпи в театъра", спомни си днес директорът на "Адриана Будевска" Борислав Чакринов. За щастие сега той няма проблеми в общуването с настоящия градоначалник Димитър Николов.DSC_9658

"Щастлив съм, че днес най-хубавият град за живеене има и най-хубавият театър. Когато дойдох преди 14 години, започнахме да чертаем бъдещите промени и днес виждам как мечтите ни са осъществени. Убеден съм, че бургазлии го заслужават. Искрена благодарност на правителството за помощта, на община Бургас за ренострукцията на пространството около сградата и за оборудването на залата с машини, за да гледаме филмите от десетото издание на "София филм фест на брега" тази година. Благодарности на фирмата проектант и на строителите", каза Борислав Чакринов.

"От 1968 година този духовен храм днес видя своя Видов ден. Проект има от 10 години, три правителства са се чешели зад врата и са чакали Вежди Рашидов да им направи театъра. След месец ще поканя премиера и вицепремиера да открием и ремонтираната Опера, и музикалното училище. Това са важните неща, а не дали се караме с колегите. Да, караме се с вицепремиера Симеон Дянков. Това е единственото правителство, в което се караме. Днес ние се караме, вие имате нови неща", заяви министърът на културата Вежди Рашидов раздразнен от журналистическите въпроси, които не бяха свързани с ремонта на театъра, а със злободневните теми от деня.DSC_9669

"Искам да поздравя хората, които работят тук и правят културния имидж на Бургас. Безспорно Бургас е градът с най-талантливите артисти и певци. Това, което направи Вежди Рашидов и министерството на регионалното развитие и благоустройството е за поздравление. В самолета се карахме, но Вежди изкрънка още 1 300 000 лева от Дянков. Едно по едно изпълняваме си ангажиментите. На колегите - смело напред. Дянков ми е най-непослушен, но изключително ценен и важен и дет се вика, мога аз да му се скарам, но друг не може", заяви премиерът Бойко Борисов преди да пререже лентата на обновената сграда заедно с министрите - Вежди Рашидов и Лиляна Попова.