Syni3

Syni3

Забраняват движението на мотори и АТВ в Сънито

ръководството на "Слънчев бряг" АД  регламентира подробни Правила за движение и достъп до най-големия ни курортен комплекс.  Държавното акционерно дружество е стопанин на улиците и алеите в курорта, негов е ангажимента по поддържането на реда и създаването на комфортна и безопасна среда за летовниците.

Наред с контрола, ограничаващ автомобилния трафик в Слънчев бряг, акционерното дружество  определя и точния брой на атракционните превозни средства. Под наем на разположение на туристите през цялото лято ще бъдат общо  26 файтона, 300 електрически триколки, 100 четириместни велорикши и 100 велосипеда. Триколки, рикши и файтони, обаче, не  могат да се движат по цялата централна алея и по крайбрежната алея в участъка от хотелски комплекс "Пагане" и хотел "Самър". По тези алеи е разрешено движението единствено на обикновени велосипеди и на атракционното влакче, за което има одобрен транспортен маршрут.

Файтоните пък не могат да разхождат пътници из курорта между 24 и 9 часа, за да се осигури нощният покой на гостите. Тишината през цялото денонощие се гарантира от забраната за движение на всички видове АТВ, мотопеди и мотоциклети, както и от строго регламентираните часове за зареждане на търговските обекти – от 10 до 16.30 и от 1 до 7 часа. Така в курорта ще бъде решен един от най-невралгичните проблеми – шумът, смущаващ пълноценния отдих на туристите.

270 таксита, получили разрешение от кмета на община Несебър и със сключен договор за използване инфраструктурата на комплекса, имат право да извършват търговска дейност на неговата територия. Местостоянките им са определени със заповед на изпълнителния директор на дружеството.  Таксиметровите автомобили без стикер на „Слънчев бряг” АД имат право на 15-минутен престой, но само, ако са с клиенти. Всички други превозни средства, осъществяващи търговска  дейност, могат да пребивават на територията на курорта, ако имат стикер или удостоверение, издадени от дружеството.

Достъпът на лични автомобили е свободен. Но те не могат да бъдат паркирани по алеите, зелените площи и тротоарите на комплекса.  Съгласно приетата транспортна схема паркирането се извършва  на обособените паркинги или в зоните за почасово паркиране, където заплащането се извършва чрез SMS , а цената на услугата е 1.50 лв. с ДДС плюс стойността на съобщението. В противен случай превозните средства се репатрират или заскобяват, а таксите за "освобождаването" им са съответно 50 и 25 лева.

Максималната допустима скорост за движение по алеите и улиците на Слънчев бряг е 40 км/ч. Всички забрани и ограничения  не се отнасят единствено до превозните средства на МВР, линейките и специализираните автомобили за сметосъбиране и сметоизвозване.

И през това лято в Слънчев бряг бариери няма да има. Контролен режим обаче е нужен, за да се избегне хаосът и да не се допуснат опасни и шумни превозни средства по пешеходните зони.  "Слънчев бряг" АД е собственик и администратор на частните пътища на територията на курорта, които са със статут на неотворени за обществено ползване – асфалтови алеи, вътрешни пътища, алейни пространства. Поддръжката и реда в голямата по обем инфраструктура е отговорност на акционерното дружество. За да ги обезпечи, ръководството му въвежда режим за достъп и движение, съобразен със Закона за движение по пътищата.  Ограниченията са обявени  от 15 юни и влизат в сила от понеделник. С тях вече са запознати всички, извършващи дейности  на територията на комплекса.