Растенията са открити в хотел в Слънчев бряг. Снимка Апелативна прокуратура

Растенията са открити в хотел в Слънчев бряг. Снимка Апелативна прокуратура

Районна прокуратура - Бургас задържа за срок до 72 часа И.Н. и М.Д. Срещу тях е повдигнати обвинения по две отделни досъдебни производства. И.Н. е привлечен към наказателна отговорност за това, че противозаконно е държал и отглеждал 252 растения от рода на конопа. Престъплението е осъществено за неустановен период от време до 7-ми февруари в хотел, разположен в Слънчев бряг. Престъплението е квалифицирано по чл.354 в, ал.1, вр. с чл. 20, ал. 2 от Наказателния кодекс, тъй като деянието е осъществено в съучастие с неустановено по досъдебното производство лице.

М.Д. е привлечен към наказателна отговорност за това, че противозаконно е засадил и отглеждал 54 растения от рода на конопа. Престъплението е осъществено на 7-ми февруари в Несебър. То е квалифицирано по чл.354 в ал.1, пр.1 и 2 от Наказателния кодекс.

М.Д. е привлечен към наказателна отговорност и за това, че противозаконно държал над 52 грама коноп. Престъплението е осъществено на 7-ми февруари. То е квалифицирано по чл.354 а, ал.3 от Наказателния кодекс.

Подробности за установените две наркооранжерии съобщиха окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев и старши комисар Емил Павлов – директор на Областна дирекция на МВР - Бургас. Те заявиха, че откритите в хотела наркотични вещества са били разположени в стаи на втория и третия етаж. От тях хотелското оборудване е било преместено на първия етаж и стаите опразнени. В помещенията е поставено съвременно оборудване за отглеждане на растенията, което според експерти възлиза на стойност над 60 000 лева. Хотелът е проверяван през летния туристически сезон и в него тогава са установени туристи, което означава, че отглеждането на марихуаната е започнало след активния сезон. Прокурор Чинев и старши комисар Павлов добавиха, че проведената през вчерашния ден успешна специализирана полицейска операция е удар срещу наркоразпространението в региона, тъй като стойността на иззетите наркотични вещества възлиза на над 250 000 лева по цени на свободния пазар.

Двете разследвания се водят отделно едно от друго. По едното от тях се издирва и лице, което се намира извън границата на страната. Съществуват данни за това, че откритите в хотела растения е трябвало да бъдат пласирани в Турция, а тези в град Несебър са за българския пазар.