DSC_6948

DSC_6948

Задържаха двама, задигнали 90 лв. от таксиджия

Никола Николов и Георги Киряков са разследвани по обвинение за грабеж. На 15-ти февруари тази година около 05.00 часа двамата отнели 90 лева от таксиметров шофьор, като употребили за това сила. Мъжете ударили водача с юмруци по главата и горната част на гърба. За Киряков деянието се явява извършено при условията на опасен рецидив.

Представителят на Окръжна прокуратура Бургас пледира на двамата да бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение задържане под стража. Прокурорът посочи, че са привлечени, като обвиняеми за тежко умишлено престъпление, извършено в съучастие. От събраните доказателства може да се направи обосновано предположение, че те са автори на вмененото им деяние. Двамата са многократно осъждани, затова държавното обвинение приема, че е налице реална опасност да извършат ново престъпление. Предвидената за деянието санкция от 3 до 10 години, навежда на опасност да се укрият, за да избегнат наказателна отговорност.

Защитниците на Николов и Киряков твърдят, че от събраните в досъдебното производство доказателства не може да се направи извод, те да са извършили деянието. Пълномощниците обърнаха внимание, че двамата доброволно са отишли в полицията, когато са разбрали, че ги търсят. Те били трудово ангажирани и живеели със семействата си. Двамата обвиняеми и защитниците им поискаха да им бъде определена по-лека мярка за неотклонение.

След проведено съдебно следствие съдът констатира, че към настоящия начален момент на разследването са събрани достатъчно доказателства, за да се направи обосновано предположение, че обвиняемите са извършили престъпление. За него се предвижда наказание лишаване от свобода. Съдът приема, че съществува опасност те да се укрият от наказателно преследване, както и да извършат ново престъпление. В този смисъл съдът намира искането на прокурора за вземане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо Николов и Киряков за основателно към настоящия момент.

Определението на Окръжен съд Бургас подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд Бургас. Евентуалното дело там е насрочено за 4-ти март 2015 г. от 14.00 часа.