Lov

Lov

Зам.-министър даде старт на ловния сезон дива свиня в землището на село Равен, община Момчилград.

"Имате отговорност пред вашите семейства да опазите живота и здравето си по време на лов", каза още заместник-министърът. Георги Костов апелира и за спазване на правилата при боравене с ловното оръжие и боеприпасите, както и за по-висока концентрация и дисциплина.

Ловният сезон на местен дребен дивеч и групов лов на дива свиня ще продължи до втората неделя на месец януари 2017 г., а в заградените площи до 28 февруари 2017 гoдина.

"Ловът на яребица и кеклик е до края на ноември, на заек – до края на декември, а на фазан, токачка и водоплаващи – до края на януари 2017 г.", каза заместник-изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по горите инж. Красимир Каменов. По думите му, според правилата провеждането на инструктаж при груповия лов е задължително, както и ползването на светлоотразителни елементи в ловното облекло и шапки от всички групови и индивидуални ловци.

От началото на ловния сезон на 13-и август досега са проверени над 1500 ловни дружини и над 6000 ловци. "Констатирани са над 20 нарушения и са издадени съответните актове и протоколи. В резултат на проверките са задържани 2 броя ловно оръжие и 15 звуковъзпроизвеждащи средства, забранени за използване", допълни Каменов.

От своя страна председателят на Национално ловно-рибарско сдружение "Съюз на ловците и риболовците в България" Иван Петков заяви, че организацията обединява 118 хиляди ловци и е една от малкото неправителствени организации, които инвестират собствени средства за поддържането на дивечовите запаси. Той информира, че организацията има сериозни постижения при разселването на местен дребен дивеч. Над 2 млн. лева са само разселените птици през тази година, като на територията на язовир "Студен кладенец" са пуснати 500 патици и кеклици.