1

Заради застраховки, чужди туристи лъжат, че са обрани , когато се върнат в родината си да приберат обезщетенията от застрахователите. Практиката навлезе преди около три лета, но сега набира скорост.

Близо 80 на сто от сигналите на туристите се оказват измислица. Най-честите оплаквания в полицията са за липсващи вещи, пари и документи, откраднати от стаите или от чанти на плажа, сигнализират от Съюза на собствениците в Слънчев бряг.

Най-често туристите посочват, че са им откраднати скъпи вещи, електроника или накити, както и баснословни суми от по няколко хиляди евро. Има и случаи, в които летовниците сами губят документите си на улицата и по-късно заявяват, че са откраднати от хотелската им стая. В повечето случаи обаче се установява, че предоставените факти за кражби от български джебчии по морето са неверни. "Ако хотелските стаи се отварят с електронни карти, вместо с ключове, веднага може да се види, че в стаята не е влизал никой, защото картата има над 600 записа памет. В момента, в който се установи, туристът млъква и няма повече никакви претенции. Казвам го от личен опит", каза Елена Иванова председател на Съюза на собствениците. По думите й схемата с мнимите кражби по морето действа от няколко години. Тя припомни, че при последната направена проверка от митничари и полиция на Летище -Бургас в десет случая заявените за откраднати вещи са намерени в личния багаж на напускащите България чужденци. "Чуждите туристи определено злоупотребяват с информацията за държавата ни, че не е достатъчно сигурна, че има много кражби и трябва да пазим вещите си. Това са чисто професионални туристически трикове на гостите ни от чужбина", допълни председателката на съюза. Мнимият “пострадал” получава застраховка в своята страна, а случаите на фалшиви грабежи е нараснал лавинообразно.