DSC_8102

DSC_8102

Засилено полицейско присъствие на изходите на Бургас заради атентата при който загинаха 7 души, 32-ма са ранени, от тях трима са в критично състояние. Сред пострадалите има две бременни жени, едно дете на 11 години и двама младежи на 15 и 17 години. Ранените са настанени в бургаската МБАЛ, има един приет в МБАЛ "Лайф Хоспитал". Две линейки на частната болница указаха съдействие при извозването на ранените при взрива.DSC_8005

Бомбата е била заложена в багажното отделение на автобус на фирма "Дора транс" ЕООД. Фирмата е от община Несебър, има лиценз за извършване на пътнически превози и е била наета от туроператорската фирма "Ортана" да осъществи трансфера от летището до Слънчев бряг, където туристите от Израел са отивали, за да играят в казиното. Всяка седмица се изпълняват по няколко полета от израелската столица до летището в Сарафово. Посещенията на туристите са с една цел - хазарт.DSC_8092
Автобусът на "Дора транс" заедно с представител на "Ортана" е бил паркиран пред терминал "Пристигащи" в очакване на групата от Израел. Полетът на авиокампания "Air Via" е кацнал по разписание в 16.38 часа на летището. Минути по-късно пасажерите са минали през митническа проверка и са настанени в автобуса. Когато всички са били в него, бомбата избухва. Според непотвърдена информация до момента, тя е задействана от камикадзе. Пламъците от взрива са лумнали на няколко метра височина. Според очевидци, цитирани от израелските медии пожарните автомобили са пристигнали на мястото на инцидента 15 минути по-късно. През това време огънят е потушаван с два пожарогасителя.
Близо два часа ранените бяха извозвани с линейки до болницата. Допълнително са осигурени вода и одеала от Гражданска защита и БЧК. Храна им е доставена от ресторант "Кашер" в Слънчев бряг. Сънародници на пострадалите пристигнаха в болницата, за да се информират на място за случилото се.DSC_8139
Лекарска помощ бе оказана и на руснаци, чиято кола е била паркирана в близост до взривения автобус. Хората бяха в шок и отказаха да коментират случилото се.
По нареждане на премиера Бойко Борисов там дойде и заместникът му Симеон Дянков, министърът на външните работи - Николай Младенов и здравната министърка Десислава Атанасова. Тя изрази благодарност за действията на бургаските медици, които са се справили добре при създалата се ситуация. В Бургас пристигна и президентът Росен Плевнелиев.DSC_8290 Заради трагичния инцидент той отмени утрешната си визита в Поморие.
Няма опасност за плода при двете бременни жени, казаха от болницата. Трима все още са в "Реанимация", като състоянието на единия мъж продължава да е критично. Утре се очаква в Бургас да пристигнат лекари и психолози от Израел.
Късно тази вечер в телефонен разговор министър-председателят Бойко Борисов и колегата му Бенямин Нетаняху осъдиха остро трагичния инцидент с израелски граждани на летището в Сарафово. По време на разговора премиерът изказа пред г-н Нетаняху своите, на правителството и на българския народ, искрени съболезнования към близките на загиналите днес в страната ни израелски граждани. Бойко Борисов увери своя колега, че властите в България вземат всички мерки за разкриването на организаторите и изпълнителите на престъплението и за изправянето им пред съда. От своя страна министър-председателят на Израел благодари на Борисов за бързата реакция и положените от правителството и българските власти усилия за осигуряването на навременна помощ за пострадалите, както и за работата на службите и специалистите по изясняване на обстоятелствата, довели до трагичния инцидент. От разговора стана ясно още, че в България вече са пристигнали служители на израелските служби за сигурност, специализирани в разкриването на подобни престъпления, които ще съдействат в разследването на българските си колеги, съобщиха от правителствената пресслужба.
Междувременно летището в Сарафово остава затворено. Полетите се пренасочват към летището във Варна.
Правителството на Израел забрани полети до България, Сърбия, Харватска, Турция.