Atanasova

Atanasova

Застрахователи дължат 260 000 лв. за лечение на израелците, пострадали при атентата

със здравния министър Десислава Атанасова, която е на посещение в града. Ръководството на здравното заведение е изпратило документацията с извършените прегледи, назначените лечения, изразходваните средства за лечението на пострадалите. Отговор до този момент, както и преведени пари няма.

"Аз също съм поставила този въпрос пред посланика на Израел у нас, че за цялото лечение, което получиха тук засегнатите от терористичния акт израелски граждани, всъщност застрахователните компании, които са отговорни за това и да заплатят за тяхното лечение, до момента не са направили никакви постъпления към МБАЛ в Бургас", каза здравната министърка Десислава  Атанасова. "Надявам, че ще проявят разбиране и в най-скоро време тези средства ще бъдат преведени на болницата. Тогава не се жалеха никакви средства и неслучайно оценката беше много висока и много положителна, но все пак всичко, което болницата като финанси е вложила в лечението на тези пациенти, трябва наистина да се възстанови", допълни тя.

Министър Десислава Атанасова даде старт на нов проект в Регионалният център за ранна диагностика на онкологични заболявания в МБАЛ Бургас.

Той ще подобри здравния статус на населението от област Бургас и в частност на Югоизточен регион. Онкологичният център ще бъде изграден със средства от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България като общата стойност на проекта е  5 472 207,04 лв. Проектът е част от Средносрочната рамкова инвестиционна програма на Министерство на здравеопазването по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 г. , която е на стойност 148 млн. лева.
Реализацията на настоящия проект ще осигури  на лечебното заведение цялата необходима апаратура - за магнитно-резонансна образна диагностика, 16 срезов многодетекторен компютърен томограф;  дигитален скопичен-графичен рентгенов апарат, дигитална ехографска система, система за архивиране и разпространение на образи, ендоскопска апаратура, дигитална ендоскопска видео система за автофлуоресцентни изследвания на белия дроб. Строително-монтажните работи включват ремонт на помещенията за апаратурата и мерки за енергийна ефективност, както и осигуряване на достъпна среда за хора с увреждания.
"След приключването на проекта гр. Бургас ще разполага с нова модерна структура, която ще позволи да постигнем голямата цел, която сме си поставили - през следващите години да намалим значително заболеваемостта и смъртността в резултат на онкологични болести", каза министър Десислава Атанасова. Очакванията са след изграждането на Регионалния диагностичен център за онкологични заболявания в него всяка година да получават висококачествена диагностика и лечение над 32 000 пациенти. 
Здравният министър акцентира върху това, че чрез ранната диагностика ще се постигне не само по-добро здраве на хората, но и ще намалеят големите разходи, свързани със скъпоструващата терапия в напреднал стадий на болестта. Това ще позволи спестените средства да бъдат инвестирани в разширяване на дейностите за профилактика на тези заболявания.
На пресконференцията д-р Галина Милева съобщи и друга новина - че до края на годината ще бъде завършено новото Инфекциозно отделение. Със спешната намеса на д-р Милева от Министерството на здравеопазването са осигурени 230 000 лева за приключването на ремонта, който се извършва в момента. Ще бъдат договорени и още 100 000 лева за апаратура, каза още д-р Милева. 
Снимка Величка Павлова