IMG_1360-1

IMG_1360-1

Жителите на Несебър подкрепиха кредит за социални проекти

което бе организирано от администрацията, съобщиха от пресцентъра на морската община. Финансирането на проектите ще стане чрез поемане на общински дълг чрез емитиране на облигации и външно финансиране.

Зам.-кметът  Иван Гургов, началникът на финансовия отдел - Антоанета Харизанова и юристът Сюрея Юсуф, обясниха на събралите се над 20 души, каква е целта на заема и какви обекти ще бъдат финансирани от него.

Дългът е предназначен за инвестиции в социални и инфраструктурни обекти. Максималния и минималния размер на облигационния заем е 9 250 000лв., а срока за неговото погасяване – 5 години.

Община Несебър реши да се възползва от вземането на този заем, поради факта, че средствата от бюджета на Общината, заложени в капиталовата програма, не са достатъчни за изпълнението на важни инфраструктурни обекти, а на този етап, тяхната направа е наложителна. Обектите, които ще бъдат финансиране с този заем са приоритетни и имат за цел да подобрят градската среда и да се увеличат възможностите за стопанска дейност, както и още повече да се развие туризма в района. Подобрения се предвиждат, както в пътната и водната, така и в културната и спортната инфраструктура, което от своя страна ще затвърди позицията на Община Несебър, като водеща туристическа дестинация. 

Най-важният и належащ проект, който ще бъда финансиран от облигационния заем е пълното изграждане на улиците в ж.к. "Черно море". В рамките на проекта са предвидени и: укрепване, преустройство и надстрояване на административна сграда кметство Обзор; реконструкция на битова и дъждовна канализация и водопровод по ул. "Черноморска" Обзор; изграждане на културен дом в Свети Влас; благоустрояване на междублоково пространство гр.Несебър; реконструкция на съществуваща дъждовна канализация в с.Равда; Изграждане на улично и парково осветление в ж.к. "Черно море"- I и II етап – ОП; изграждане на крайморски парк Равда; извършване на СМР и рехабилитация на ел. мрежи и съоражения; доизграждане на канализационна мрежа и рехабилитация на водопроводна мрежа село Тънково; рехабилитация на улична и общинска пътна мрежа; ремонт и благоустрояване на улици в Слънчев бряг и Свети Влас и инженеринг на минифутболно игрище в Свети Влас. 

Ползите на Община Несебър, след приключване на тези обекти са увеличаване на посещаемостта на населените места и следователно увеличение на приходи от туристически данък; увеличено заселване на Общината и увеличени приходи от сделки с недвижими имоти и подобряване на качеството на живот – съответно увеличение на стойностите на прехвърляните имоти и заселване на по-заможни жители.

Полза от осъществяването на гореспоменатите обекти ще има и за жителите на Община Несебър. Ще бъде увеличена икономическата активност, щетите на превозните средства ще намалеят значително, възможностите за улично паркиране ще се увеличат и като цяло цялата Община ще бъде посещавана от повече туристи и инвеститори, което от своя страна ще увеличи и приходите на местното население. 

Присъстващите на срещата проявиха изключително разбиране и никой не възрази относно тегленето на заем и осъществяването на изброените инфраструктурни обекти. Обсъждането на намерението на Община Несебър да финансира част от строителната си програма, чрез външно финансиране, с общественици е само първата крачка към изпълнение на проекта. Следващия етап е гласуване на намерението на сесия на Общински съвет и при евентуалното му приемане ще се пристъпи към организиране и провеждане на тръжни процедури по избор на посредник, за ангажиране и пласиране на облигациите.

Специалистите от Община Несебър считат, че целевото финансиране на инвестиционната програма чрез облигационен заем е един от най-целесъобразните, в настоящата ситуация, инструменти. След отчитане на финансовото състояние, заложените предпоставки и прогнози за паричните потоци в Общината, може да се заключи, че Община Несебър не попада в зоната на рисковите общини и би следвало, спокойно да обслужва облигационния си заем.