DSC_4124

DSC_4124

Знакови лица в Бургас разкостиха БСП

Отчетно-изборна конференция на партията, която се провежда в драматичен театър "Адриана Будевска". Един след друг те станаха и заявиха на глас проблемите на организацията и слабостите на националното ръководство.

"Като слушам красивите думи на председателя (Евгений Мосинов б.а.) ме хваща страх, защото са извън контекста на реалността. Изборите тази есен ще бъдат съдбоносни. Трябва да видим как да си върнем лидерската позиция. DSC_4190БСП трябва да издигне независим кандидат за кмет на Бургас, който да бъде подкрепен от широка коалиция от леви и патрионични сили. Трябва да се върне доверието към ръководството, което не се вижда към този момент и да се направят реформи в организацията", заяви Стойко Танков. Той беше общински съветник, народен представител, лидер на БСП Бургас и кандидат за кмет на червените, когато Йоан Костадинов се отказа от подкрепата на партията си и се кандидатира като независим. Според Танков, сега са налице неизпълнение на решенията на Общинския съвет на БСП Бургас. "Ние нямаме нито едно становище по ключови национални и международни въпроси, нито по проблеми, които касаят Бургас", смята Танков. Той изрази и недоволството си, че не е направен разбор на загубата на изборите през есента на 2014 година.

"Мечо Пух е казал: Когато не знаеш накъде си тръгнал, няма значение къде ще стигнеш. Този път знаем накъде вървим. Претърпяхме девет последователни загуби, които са по-големи и от националните. Ако продължаваме в същия дух, рискът да се превърнем в политическо джудже е голям. Ситуацията е драматична, но не е необратима", заяви Любомир Пантелеев - също бивш депутат, областен управител на Бургас. "Тук виждам млади хора, които ще ни помогнат да си върнем превъзходството, да възкресим изкуството на сътрудничеството, защото ГЕРБ е тежък противник с богати ресурси и многобройна клиентела", допълни Пантелеев.DSC_4139

"Присъединявам се към изказването на Стойко Танков. Негативите са повече от позитивите. Има девалвация на взетите от ръководството на БСП Бургас решения, които не се изпълняват. Защо ни е необходим нов дискусионен клуб, когато имаме такъв? Колко пъти са правени отчети на клубовете по интереси? Общинският съвет на БСП има ли банка със своите кадри, които са издигани през годините? Какво се случва с  тях?", заяви Щерю Щерев. Според него, БСП не трябва да се олицетворява със спечелилата изборите в Гърция партия "Сириза". "Нашите съратници са Пасок. Но на последните избори те едва прескочиха бариерата от 4% и влязоха в парламента на Гърция. DSC_4147Ако не вземем мерки, това ни очаква", допълни Щерев. Според него, куха е формулата на "Коалиция за България" и начинът на коалиране на БСП.

Упреци към националното ръководство на партията отправи и Мария Кирякова. Според нея, от "Позитано" №20 си отиват знакови лица за партията - първо Георги Първанов, после Татяна Дончева. И двамата оглавиха нови политически проекти - Първанов - АБВ, Дончева - "Движение 21". "Нашата партия има нужда от тези хора и трябва да им се подаде ръка.DSC_4150 Не искам да съм лош пророк, но следващата може да е Мая Манолова. На нас ни трябват полицити, които правят анализи, какъвто беше Александър Лилов. Трябват ни хора, които да си остават социалисти и да не бъркат социалната политика с 20 лева за Коледа. А коалиционните споразумения трябва да се правят предварително, не след изборите", заяви Кирякова.