Mera

Mera

1 лева наем за свободна мера в Несебърско

Козница и Обзор, 

като най-много са в землището на Кошарица - 69. Мерите и пасищата, общинска собственост са предоставят за общо и индивидуално ползване на земеделски стопани, отглеждащи пасищни животни или техни сдружения,регистрирани като юридически лица.

Експлоатацията на пасищата изисква осигуряване минимално ниво на поддръжка на естествените местообитания съгласно националния стандарт. При пасищно и оборно-пасищно отглеждане на животни от рода на едрия рогат добитък, дребен рогат добитък и еднокопитни е задължително наличие на постоянно затревени площи - пасища и ливади, в съотношение: минимум 0,5 ха за отглеждане на 1 възрастно животно от рода на ЕРД (на възраст над 24 месеца); минимум 0,1 ха за отглеждане на 1 младо животно от рода на ЕРД (на възраст от 2 до 8 месеца); минимум 0,2 ха за отглеждане на 1 младо животно от рода на ЕРД (на възраст от 8 до 24 месеца); минимум 0,05 ха за отглеждане на 1 животно от рода на ДРД и минимум 0,5 ха за отглеждане на 1 животно от рода на еднокопитните.

Срокът за отдаване на пасищата под наем е за 5 години,освен ако земеделския стопанин не желае за по-кратък срок.Годишната цена е в размер на един лев за декар като ползвателите,заедно с Общината, се задължават да поддържат на общинските мери и пасища в добро земеделско и екологично състояние.

Максим Момчилов