DSC_1817

DSC_1817

10% ръст на туристи на летищата в Бургас и Варна

на полетите. Каргото, обслужено от "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД също нарасна с 5,25%.

През 2011 година за първи път руският пазар бе най-силния пазар на двете летища, поради изключително високите темпове на нарастване - между 12 % и 35 %. През предходните години с най-голям дял бяха пътниците от Германия. През 2011 година "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмън"” АД завърши няколко големи инвестиционни проекти на двете летища и инвестира повече от 75 млн. лева в строителството на нови сгради, рехабилитация на ПИК на "Летище Варна", подземната инфраструктура, разчистване на терена и стартиране на строителството на нови пътнически терминали и други. Повече от 1000 работници бяха заети в строителните дейности на територията на двете летища.
През 2011 година "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД обслужи 2 253 320 пътници на "Летище Бургас". Това е абсолютен рекорд в историята на летището. Ръстът, спрямо предходната година, е 18,96 %. Самолетодвиженията се увеличиха с 21 %, достигайки 19 215. 
Най-голям дял сред пътниците, обслужени на летище Бургас заеха гостите от Русия. Техният брой към края на годината достигна 393 351 души, което е 35 % ръст в сравнение с предходната година. След тях се нареждат пътуващите от и за Германия - 371 735 или 4 % ръст. Следват ги гостите от Великобритания и Чешката република. 
Значителен ръст бележи трафикът по вътрешни линии, благодарение на увеличената честота на полетите по линията Бургас – София. 
През летния сезон летище Бургас отново бе най-динамичното летище в България с обслужваните повече от 500 000 пътници за месец. 
През 2011 година на летището бяха открити нови дестинации, до които се изпълняваха редовни и чартърни полети по различни направления в Германия, Русия, Унгария, Франция, Италия, Австрия, Скандинавските страни, Украйна.
"Летище Варна" отбелязва 1 181 832 обслужени пътници през 2011 година, което е понижение от 3,7 % и 11 263 обслужени самолетодвижения. Намалението в общия брой на пътниците за годината е в резултат на затварянето на летището за рехабилитация на пистата, която започна на 15 октомври 2011 година. На летище Варна промяната в основните пазари също бе ясно изразена и за първа година челното място в общия брой на обслужените през годината пътници заеха пътуващите от и за Русия – 286 035 души (ръст от 12%). Следват ги гостите от и до различни направления в Германия - 269 481 (нарастване от 3%). От пътуващите по международни линии на трето място се нареждат пътниците от и за Полша (66 584 души или 13 % увеличение, спрямо 2010 година). 
Макар и по-малък от предходната година, силен остава трафикът по вътрешните линии, с обслужени 119 410 пътници. 
Нови редовни и чартърни полети до различни градове в Русия, Германия и Полша обогатиха лятното разписание на летището.
Важен момент в развитието на двете летища през изминалата година бе стартирането на строителството на нови пътнически терминали на двете летища и на проект за рехабилитация на пистата на летище Варна. Само за тези проекти "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД ще инвестира над 170 милиона лева. 
През 2011 година на летище Бургас бе увеличена възможността за приемане на въздухоплавателни средства, с пускането в експлоатация на четири нови самолетни стоянки. Построени и пуснати в експлоатация бяха също нова административна сграда и нов карго терминал. 
На летище Варна "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД построи нова обслужваща сграда за нуждите на РВД и нова сграда за поддръжката, изгради втора водоснабдителна система, стартира проекта за кабелен колектор, свързан с изграждането на новия пътнически терминал и др.
Благодарение на непрекъснатите инвестиции, двете летища работят с най-съвременна техника и оборудване за наземно обслужване, а вътрешният Авиационен тренинг център на компанията осигурява целогодишни програми за обучение и професионално развитие на персонала.