IMG_4172

IMG_4172

20 производители на маном мед на фестивал в Царево

Министерството на земеделието и храните Анна Петрова, началника на сектор "Месо и пчеларство" в ДФ "Земеделие" Кирилка Янина и още официални лица.

Празникът на меда, който по традиция всяка година е в първата седмица на август, се провежда с финансовата подкрепа на Община Царево и Националната програма по пчеларство. Кметът и зам.-областният управител поздравиха участниците за това, че са запазили и поддържат тази дългогодишна традиция и им пожелаха успех, много и пълни кошери.

"Празникът на мановия мед дава своя принос за развитието на туризма. Убеден съм, че много от гостите ни посещават Царево именно заради изложението и с единственото намерение да си закупят от уникалния продукт. Пожеланието ми за местните производители е да успеят да регистрират странджанския манов мед като защитено наименование за произход. Това ще бъде една добра реклама за общината ни", сподели Арнаудов.

На пресконференцията с журналисти и пчелари кметът постави три въпроса, пряко свързани с възстановяването на животновъдството в региона: кога официално ще бъде разрешено закупуването на животните предвид действащата забрана заради шапа, кога ще започне възстановяването на оградителното съоръжение по границата ни с Турция и на кои места и този, свързан с възстановяването на общинската земеделска служба. Арнаудов поиска трите проблема да бъдат поставени пред министъра на земеделието и час по-скоро да намерят решение.

Новост във фестивала тази година са Дните на отворените врати, организирани от Министерството на земеделието и храните и Областна служба за съвети в земеделието. На информационен щанд на площада експерти от МЗХ ще консултират земеделските производители по въпроси, свързани с усвояването на еврофондовете.

Около 7 млн. лева са средствата, които се отпускат по Националната програма за пчеларство. Броят на земеделските производители в Царево, които усвояват пари по еврофондовете, тази година се е увеличил двойно.

На тазгодишното изложение в Царево участват 20 земеделски производители от София, Русе, Стара Загора, Враца, Видин, Левски местни производители на мед. Щандовете на пчеларите отново показват многообразие от пчелни продукти.

Кметът и зам.-областният управител направиха традиционна обиколка край подредените щандове, разговаряха с всеки производител и опитаха мед с различни вкусови качества, както и от витаминозната перга. Пергата е преработен от пчелите пчелен прашец, който съдържа в натурален вид всички витамини в природата. Усвоява се еднакво лесно и от пчелите, и от хората.

Местните производители на манов мед с удоволствие споделиха, че тази година медът, произведен в региона, е с много по-високо качество и в по-голямо количество. Това, което искат пчеларите сега, е субсидията през 2013 г. да се предоставя чрез директно плащане на кошер. Това може да стане само с решение на Европейската комисия.