DSC_1963

DSC_1963

6 млн.лева допълнително за Виа Понтика - юг

Той участва в  дискусия за културния туризъм в областта, на която присъстваха кметът Димитър Николов, областният управител Константин Гребенаров, шефът на Ним Божидар ДимитровDSC_1977, проф. Казимир Попконстантинов, проф. Николай Овчаров, доц.д-р Людмил Вагалински, археолози, представители на туристическия бранш, кметове от областта и други..Близо 20 %   е ръстът  на туристите в региона, посетили бургаското черноморие, привлечени от новооткритите културно-исторически забележителности, включени в маршута "Виа Понтика“, сподели финансовият министър."Целта ни е да удължим сезона за туристите и това вече се случва. 4-5 хотела в Созопол вече работят и през зимата, .а днес сутринта група чуждестранни туристи разглеждаха разкопките" каза Дянков. "Предстои към "Виа Понтика“  да бъдат приобщени още 3 нови проекта тази година. Това са "Деултум“ в Средец, "Русакастрон“ в Камено и археологически обект в Обзор, допълни министър Дянков. Средствата ще бъдат използвани за финансиране на археологически проучвания, реставрация и консервация на обектите. Кметът Димитър Николов заяви, че  стойността на златните монети намерени на Аква Калиде надвишава сумата, дадена за проучвания. 

В Община Бургас ще продължи работата по древните бани Аква Калиде – Термополис, църквата и римската вила в Сарафово, кулата Форос. Вицепремиерът  бе категоричен, че развитието на културно- историческият маршрут ще допринесе за удължаването на  туристическия сезон. Положителни резултати в тази посока са отчетени още за сезон 2012, потвърди зам.-министърът на туризма Иво Маринов. "Интересът към обектите, включени във "Виа Понтика“ е огромен. Същевременно проектът още към днешната дата доказа, че е икономически целесъобразен и аргументиран. “, обясни кметът на Бургас Димитър Николов."Миналото е залог за бъдещето, подплатено с политика" заяви областният управител Константин Гребенаров. Той сподели, че само преди година бе даден старт на "Виа Понтика", а след това дойде и обединението на кметовете на общините от Бургаска област за издигане кандидатурата на Бургас за Европейска столица 2019 година. Смятам, че това е напълно реално и постижимо, сподели губернаторът. За да се  промотират ефективно тези обекти в перспектива, е нужно да се развие бранд "Виа Понтика“, съвместно с общините от Бургаска област, и да се  подготви общ  туристически пътеводител, предложи още министър Дянков.

Билбордове с обекти от "Виа Понтика“ още това лято ще посрещат туристите в най- големия курортен комплекс по Черноморието- Слънчев бряг. За това се ангажира изпълнителният директор на "Слънчен бряг” АД Златко Димитров. По време на дискусията бе даден старт на на провеждане на ново национално гласуване за значимите обекти в нашата страна "Чудесата на България" - на 03.03.2013 година.