GSM

GSM

93 жалби срещу мобилните оператори във Варненско

днес в морската столица д-р Веселин Божков, председател на КРС.

След постъпване на сигналите са извършени проверки в резултат на които са съставени 183 констативни протокола за установени нарушения. 12 от тях са за преносимост на номера. Над 5 000 са постъпилите жалби в страната за 2011 година, а 2133 за първите пет месеца на тази година. 25 % са в областта на нелоялни практики на мобилни оператори, получаване на нежелани смс-си и покани за игри. 
Най-често мобилните оператори подвеждат клиентите си с цел цел продължаване на договора. Потребителите подписват договор за получаване на "безплатно" мобилно устройство, а след няколко месеца разбират, че дължат пари по неплатени потребителски такси, изтъкна Божков. Той добави, че българският потребител има ниска потребителска култура, което благоприятства злоупотребите.
Мобилна приемна на Комисията за регулиране на съобщенията днес е приела 12 варненци. Подаден е сигнал за удължаване на кредитния лимит, като потребителят е получил месечна сметка четири пъти по-висока от заявения от него лимит. Проблем за хората се оказва и нередовното получаване на сметките от мобилните оператори. Д-р Божков обърна внимание, че целта на мобилните приемни е гражданите да знаят, че има държава и някой който да защитава интересите им. Важно е потребителите да бъдат запознати с правата си, както и с мерките, които могат да предприемат при нарушения от страна на мобилните оператори, добави председателят на КРС. По негови данни над 16 000 000 лева са наложените санкции за установени нарушения на трите мобилни оператора за предходната година.
По отношение на радиозамърсяването на територията на страната Божков изтъкна, че има сериозен прогрес. Представители на Комисия за регулиране на съобщенията ще извършат проверки по Черноморието през летния сезон и ще изпратят резултатите до съответните органи в Турция. Към момента не е установено запушване на наша защитена честота, но българските оператори спестяват от инвестиции. В Бяла се чуват 7 радиа, но няма постъпили искания за разкриване на честота, добави Божков.
За непремахнати въздушни кабели на доставчици на интернет и кабелни телевизии има санкционирани във Варна и Несебър. Най-много въздушни кабели в морската столица има в кварталите "Възраждане" и "Владиславово".

Днес+