Мярката на организатора (вляво) бе гледана днес в съда. Снимки Черноморие-бг

Мярката на организатора (вляво) бе гледана днес в съда. Снимки Черноморие-бг

Акцията по разбиване на бандата за трафик на мигранти е реализирана като по учебник. Това заяви районният прокурор Иван Кирков на извънреден брифинг. На 19-ти декември служители от отдел "Криминална полиция" към Областна дирекция на МВР в Бургас. Униформените са задържали в Бургас група от 15 афганистанци, водачите на автомобилите, с които са пътували мигрантите и координаторът. Организаторът на групата - 57-годишна жена от Елин Пелин е задържана в Хасково. В дома й са открити 25 мобилни телефона с турски, гръцки и словенски сим карти, два пистолета и парични суми в евро и лева. Работата по разбиването на групата е отнела месец.

"Средното ниво на групата поддържа връзка с хората от Турция, които изпращат мигрантите. След като те влязат в страната ни, той изпраща снимка на турската страна с GPS координатите. Цената за трафика на нелегални зависи от дължината на маршрута, като средно тя е около 500 евро на човек", каза шефът на ОД на МВР - старши комисар Калоян Калоянов. "Трафикът се извършва в изцяло конспиративна среда. Пред автомобилите, които превозват мигрантите, се движи пилотна кола. В края на колоната има друга. Двамата водачи си сменят местата и си дават информация на наличието на полицейски и гранични патрули, за да не бъдат спипани автомобилите с мигранти", обясни старши комисар Калоянов.

Когато мигрантите "се доставят" на уговореното място, организаторът изпраща снимка на групата и координатите им на турския партньор в мрежата и тогава парите се превеждат по банков път и се разпределят по веригата. Водачът на автомобила, който превозва мигрантите получава по 3 500 лева. Двамата задържани шофьори са малко над 20 години и са оставени под домашен арест. Задържаният 26-годишен мъж, който е средното ниво, е с 15 присъди за кражби. "Забелязва се, че много хора, които са се занимавали с кражби сега се преориентират към нелегален трафик, заради по-високото възнаграждение, което им се обещава", обясни прокурор Кирков.

Организаторът на групата - 57-годишната жена, е била с присъда от 2003 година за престъпление, което е извършено 1999 година за прекарване на нелегални. В момента има друга присъда по чбен 281 (трафик на мигранти) и е с изпитателен срок. Законът предвижда лишаване от свобода от 1 до 6 години. Мярката на задържаната се гледа днес.

Афганистанците са в Гранична полиция и ще бъдат транспортирани до лагера за мигранти в Харманли.

Галерия