DSC_6144

DSC_6144

Ана Морейра проговори на български в Бургас Актрисата бе специален гост на прожекцията, след която отговори на въпросите на зрителите.

Филмът "Табу" е сниман в Лисабон и след това в Мозамбик. Поканата за него идва от режисьора Мигел Гомеш. Когато той предлага на Ана да участва в него, тя вече има няколко заснети филма зад гърба си, докато той сега започва кариерата си.DSC_6206
Актрисата разказа доста интересни случки около снимките в Мозамбик. "Режисьорът ни взе сценария. Всеки ден ни казваше няколко думи, около които ние градихме", сподели Ана Морейра. Тя призна, че се е учила да стреля, специално заради филма. Режисьорът е организирам лов заедно с местни жители от областта, където са правени снимките. И по време на лова Ана отстрелва бизон, чието месо е разделено между местните жители. Но сцената със застрелването на животното после опада от филма.
"Табу" условно е разделен на две части и проследява съдбата на една жена Аурора. Филмът е черно-бял и ням, особено във втората си част. Актьорите е трябвало да играят мълчаливо. "Когато говорехме, трябваше само да движим устни, но да не произнасяме звуци", обясни Морейра. Така на лентата са записани страничните шумове - шума на водата, дъжда, движението на двигателя на автомобила и други. Според Морейра, черно-белите филми са модерен начин за изразяване.
Актрисата не пропусна да засегне и проблемите в кинопроизводството в родината си. Според нея, трябва да се снимат повече съвместни продукции между Португалия и Бразилия.
Филмът "Табу" (Португалия, Германия, Франция, Бразилия) спечели наградата за кино "ЛУКС 2012" на Европейския парламент и е включена в тазгодишното издание на "София филм фест". Той има три прожекции в страната ни, в рамките на фестивала и трите са безплатни.
А актрисата Ана Морейра пътува с копието, за да се срещне със зрителите. Тя е и член на журито на "София филм фест".
Бургаското издание на фестивала се организира от сдружение "Арт фест", сдружение "На брега" и се финансира от община Бургас.
11-то издание на "София филм фест на брега" е в памет на журналистката Йорданка Ингилизова, която бе основен двигател и организатор на фестивала. Той се провежда от 14-ти до 22-ри март в общинското кино "АБ", в драматичен театър "Адриана Будевска".
Текст Десислава Георгиева
Снимки Лина Главинова