Сергей Бубка (с лопатата) дойде специално за първата копка на залата през 2014 година. Снимки Архив Черноморие-бг

Сергей Бубка (с лопатата) дойде специално за първата копка на залата през 2014 година. Снимки Архив Черноморие-бг

Спортна зала "Арена Бургас" вече е факт. От първата копка до откриването й изминаха девет години. Началото бе дадено на 20-ти октомври 2014 година, когато в Бургас дойде шесткратният световен шампион по овчарски скок Сергей Бубка. Той заедно с кмета на Бургас Димитър Николов направиха първа копка на терена в комплекс "Изгрев", където някога се намираха военните казарми (прехвърлени от Министерството на отбраната на Община Бургас б.а.). Тогава Бубка даде рамо на града - кандидат за домакин на Европейското първенство по лека атлетика за 2019 година. Той трябваше да бъде определен през 2016 година. А очакванията бяха, че до тогава залата ще бъде готова.

Общината осигури началното финансиране на проекта, след което неговата реализация бе спряна поради необходимост от дофинансиране и търсене на подходящ партньор за управление на проекта. Така през 2016 година се стигна до идеята 35 млн. лева, които бяха предназначени за Зимния дворец в София да бъдат пренасочени към бургаската зала. Средствата са били преведени по сметката на "Академика 2011" ЕАД, която е 100% държавно дружество, в чиито активи са едни от най-големите спортни обекти в България.

На 12-ти октомври 2016 година тогавашното правителство възложи на министъра на младежта и спорта да приеме дарение и да сключи договор с Община - Бургас за безвъзмездно придобиване от държавата на общинския имот. След придобиването му статутът на имота бе променен в частна държавна собственост и той бе апортиран в капитала на "Академика 2011" ЕАД. Така се стигна до момента, при който стана ясно, че залата ще бъде изградена в изпълнение на договор за сътрудничество и съвместна дейност, сключен между Община - Бургас и "Академика 2011" ЕАД.

На 11-ти септември 2018 година при инспектирането на строителството на залата от тогавашния премиер Бойко Борисов бе обявено, че "Арена Бургас" ще отвори врати през 2019 година.

На 20-ти май 2019 година Николай Николов - представител на консорциума, който изгражда залата - ДЗЗД "Дворана" обеща на премиера Бойко Борисов, че ще даде всичко от себе си, залата да е готова до края на 2019 година. Това бе втората инспекция на строителството на Арената от страна на Бойко Борисов. Тогава с него бяха - тогавашният вицепремиер Томислав Дончев, бившият вече министър на финансите Владислав Горанов и кмета на Бургас Димитър Николов.

На 31-ви май 2020 година при третото посещение на Бойко Борисов като премиер на новостроящата се сграда стана ясно, че тя ще е готова за празника на Бургас - 6-ти декември - Никулден.

На 20-ти февруари 2021 година при четвъртата инспекция от страна на Борисов строителните дейности в "Арена Бургас" не бяха приключили.

Няколко са причините за забавянето на строителството на залата. Обществената поръчка за проектиране и изграждане на залата бе обявена от Община Бургас през 2014 година. Договорът с консорциумът, който е изпълнява е сключен на 1-ви септември 2014 година, а срокът е 900 календарни дни. Общата стойност на поръчката е 31 997 804.03  лева без ДДС.

На 21-ви май 2018 година е подписано допълнително споразумение за изменение на поръчката през нейния срок на изпълнение. Съгласно него общият срок за изпълнение на проекта става 1 401 дни.

COVID пандемията и последвалото увеличаване на цените на материалите допълнително забави приключването на проекта. Така от 35 млн. лева на финала се оказа, че сумата, която е инвестирана в изграждането и пълното оборудване на залата вече е 60 млн. лева.

На 28-ми ноември 2022 година при посещението на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков стана ясно, че сагата с изграждането на залата е на път да свърши.

На 27-ми март 2023 година служебният министър на младежта и спорта посети залата и обяви, че има издаден акт 15. В залата има оборудване за лека атлетика, баскетбол, волейбол, борба, гимнастика и още много други спортове, което дава големи възможности.

След 9 години от стартиране на проекта, Арена Бургас получи акт 15

На 31-ви март министър Иван Шишков отново бе в залата и обеща, че тя ще има акт 16 до два месеца. Така се стигна до 18-ти май, когато министър Шишков връчи акт 16 за въвеждане в експлоатация на "Арена Бургас" на министър Весела Лечева. Залата бе открита със специална церемония с участието на президента Румен Радев.

Първата спортна среща, която се изигра в залата бе между баскетболните отбори на "Черноморец" и "Рилски спортист". Бургазлии постигнаха историческа победа при домакинството си в новата зала.

Черноморец с историческа първа победа в Арена Бургас

Галерия