DSC_5912

DSC_5912

Асен Минчев: След 2 олимпиади ще сме сред 30-те

(на снимката вляво). Според него много са причините за слабото представяне на състезателите ни на завършилата преди дни олимпиада в Лондон. Една от тях е ликвидирания масов спорт, закриването на споортните училища в цялата страна - от 56 преди години до 8 в момента. "Спортът трябва да е държавна политика. Нещата ще тръгнат нагоре, след като се променят. Смятам, че спортния министър Свилен Нейков ще редуцира средствата на някои от федерациите и това ще се отрази на подготовката и на представянето ни в бъдеще", коментира Минчев. Той определи като много добро представянето на националния ни отбор по волейбол. Според него четвъртото място реално отразява състоянието в отбора. "Аз смятах дори, че ще бъдат на 5-то или 6-то. Четвъртото е много добро. В Рио де Жанейро тези момчета ще прескачат мрежата (през 2016 година Бразилия ще бъде домакин на олимпиадата б.а.)", каза още Минчев.

Днес спортният журналист представи в Бургас петата си книга "Спортът - постижения, скандали, тайни...". В нея той публикува ценна информация от своята журналистическа практика, свързана с родния спорт. Той е отразявал с микрофон и бележник 16 европейски първенства, 4 световни, 4 универсиади и 11 олимпиади. В книгата е събрана половинвековната му история. Минчев е познат от ефира на Националното радио и предаването "Спорт и музика".

Сега пише новата си книга и в нея показва как бившите соц държави падат като представяне на олимпиади след разпадането на режима през 1989 година. "Четири пъти сме били в топ 10 на олимпиади, но не ни е било там мястото и това се вижда сега", допълни Минчев.

Текст Десислава Георгиева

Снимка Лина Главинова