IMG_2015-1

IMG_2015-1

Австрийският министър на отбраната: Правилата за Гърция да важат и за България

би следвало да бъдат прилагани и към България. Това заяви Ханс-Петер Доскоцил - федерален министър на отбраната и спорта на Австрия пред журналисти на летище Бургас. "За нас - страните от Централна Европа, е изключително важно да окажем съдействие на страните от външната граница на ЕС, каквито са България и Македония. За Европа е важно да се охранява външната граница и да се води борба срещу незаконния трафик на хора и срещу каналджиите", добави още министър Доскоцил. Той заедно с Йоханна Микл-Лайтнер - федерален министър на вътрешните работи на Австрия, посетиха българо-турската граница в района на Елхово. Двамата министри бяха придружавани от вицепремиера и министър на вътрешните работи на България Румяна Бъчварова и министъра на отбраната Николай Ненчев. От Елхово те кацнаха с хеликоптери на бургаското летище за брифинга с журналистите.

"Имахме възможност да видим на място как се контролира външната граница на ЕС и можем само да поздравим българското правителство за мерките, които е предприело в последно време", допълни Доскоцил.IMG_2015

"Убедана съм, че ако България не беше изградила навреме тази ограда, миграционният натиск щеше да мине именно през тази граница. Нашата основна цел е да спрем неконтролируемия поток от бежанци през Европа. Независимо от това, че в момента текат разговори, ние сме осъществили възможността да затворим границата между Македония и Гърция", каза министър Микл-Лайтнер. "Като начало ще организираме конференция на равнище полицейски шефове и ще поканим всички, засегнати от балканските маршрути на миграция", допълни Микл-Лайтнер.

Министър Румяна Бъчварова изрази благодарност към австрийските си колеги за оказаната подкрепа по време на Съвета на министрите на ЕС. "Тогава ние заявихме, че страната ни не бива да бъде пренебрегвана в преговорите с Турция", допълни министър Бъчварова.