Автори търсят изгубения град

Фестивалът е организиран от "Арт фест", сдружение "На брега" и е финансиран от община Бургас. Медиен партньор на фестивала е Chrenomorie-bg.

 

Екипът е гледал няколко румънски филма преда да започне да снима. По филма е работено в продължение на 2 години. Първият път режисьорът и сценаристът са отишли край делтата през 2007-ма година. "Исках Коцето Бонев да види тези места. Мотивацията ми беше да покажем забравения и умиращ град", каза Влади Киров. Той призна, че всяка година прекарва по около 3 седмици там. И когато отиде край делтата на Дунав, разбира, че е жаба. "Във водата разбирам, че съм преродена жаба", признава сценаристът.

Режисьорът споделя, че правейки филма е трябвало да преодолеем недоверието на хората, с които са се срещнали и разговаряли.

Костадин Бонев смята, че хората трябва да се научим на повече смирение. "Смирението трябва да стане модел на подражание. Агресивността, която е изплувала като пяна на повърхността трябва да бъде сменена с търпение", категоричен е още Бонев.

Най-възрастният човек, с който се е срещнал екипа по време на снимките е бил учителя по латински.

"Европолис" получи оценка 4.92 и е на пето място във временната класация на зрителите. Всеки киноман може да гласува за филма, който гледа с оценка от 2 до 6. На финала на феста, лентата получила най-висока оценка ще получи "Сребриста чайка". Същата статеутка ще бъде присъдена и на най-добрия филм, според журито.