Миряните се събраха на площаз Св. св. Кирил и Методий в подкрепа на епископ Йеротей. Снимки Бургас без цензура

Миряните се събраха на площаз Св. св. Кирил и Методий в подкрепа на епископ Йеротей. Снимки Бургас без цензура

Миряни от Сливенска епархия излязоха с отворено писмо до Агатополския епископ Йеротей. Те настояват за църковен сърд срещу тези, които от месеци не спират да изричат клевети срещу него и водят очерняща го кампания. Повод за отвореното им писмо стана невключването на епископа във втория списък с достоизбираеми епископи за предстоящите избори за Сливенски митрополит, които са насрочени за 19-ти май в Сливен.

До тук се стигна, след като Светият синод реши да касира изборите за митрополит, които се проведоха на 18-ти февруари. Те бяха организирани и проведени от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан - наместник на овдовелия Сливенски престол. На първия тур епархийските избиратели подкрепиха с 26 гласа "за" Агатополския епископ Йеротей, на втория тур с 22 гласа "за" Константийски епископ Михаил. Изборът бе определен като уставен и каноничен от митрополит Йоан, който обаче по-късно се отрече от думите си, а Светия синод касира изборите със свое решение на 24-ти февруари и прие Синодална наредба, която гласи, че в бъдеще изборите за митрополит ще се правят от митрополитите, и в тях няма да участват клирици и миряни. Наредбата, както и касирането на изборите, не бяха подкрепени единодушно в Синода. Един по един митрополитите започнаха да отстъпват в подкрепата си за Наредбата.

Как се пропука подкрепата за Синодалната наредба?

Министърът на правосъдието: Синодалната наредба е проблематична, отнема правата на избирателите

Напрежението нарастна, когато свещеници и миряни от Сливенска епархия се събраха с песнопения пред Синода в деня, когато той трябваше да вземе решение за касирания избор за Сливенски митрополит. Няколко дни по-рано Пловдивдския митрополит Николай обяви, че ще предложи решенията от 24-ти февруари да се оттеглят и да се довърши избора, а именно митрополитите да изберат един от двамата посочени от епархийските избиратели - Йеротей и Михаил. Какво е станало зад стените на Синодната палата си остава там, защото решението взето и обявено от Старозагорския митрополит Киприан гласеше, че изборите са касирани и това е окончателното решение.

В навечерието на Страстната седмица, на 22-ри април, Синодът излезе с решение по отношение на списъка с достоизбираеми епископи. В него отсъстват имената на четирима епископи, сред които Агатополския Йеротей и Константийски Михаил.

От сдружение "Православен зов" излязоха с декларация срещу решението на Синода.

Православен зов: С мистични обвинения лишават епископ Йеротей от изборите за Сливенски митрополит

Тези дни стана ясно, че 32-ма свещеници от Сливенска епархия са изпратили писмо до Синода с искане за църковен съд срещу двамата братя - ставрофорен иконом Евгений Янакиев и ставрофорен икономин Силвестър Янакиев, заради клевети и нарушаване на Устава на Българската Православна църква.

Свещеници искат църковен съд за братя Янакиеви, въвлекли сливенски храм като съдружник във фирма

Скандалният отец Силвестър от Сливен върти незаконно частен бизнес

Междувременно Емил Кундев - финансово-счетоводен консултант към поморийския манастир "Свети Георги" от 2014 година до днес обяви, че ревизията извършена в манастира е направена с редица нарушения.

Митрополит Йоан укрива ревизионния акт на поморийски манастир, искат анулирането му

Миряни от Сливенска епархия се събраха на площад "Св. св. Кирил и Методий" в Бургас, за да изразят подкрепата си към Агатополския епископ Йеротей и да го призоват в отворено писмо да опровергае клеветите срещу него. Писмото е изпратено до институции и медии. Публикуваме пълния му текст.

До президента на Република България Румен Радев

До омбудсмана на Република България

До служебния премиер Димитър Главчев

До Комисията по вероизповеданията и правата на човека

До областния управител на област Бургас Мария Нейкова

До председателя на Общински съвет Бургас Михаил Хаджиянев-

До кмета на Община Бургас Димитър Николов

 

Копие до

 

Българска Национална телевизия

Нова телевизия

Btv

Bulgaria On Air

Българско национално радио

Българска телеграфна агенция

Вестник „24 часа“

Вестник „Труд“

Вестник „Дневник“

Вестник „Капитал“

Сайт „Двери“

До Агатополски епископ Йеротей

ОТВОРЕНО ПИСМО

от миряните от Сливенска епархия

 

Ваше Преосвещенство, ние миряните от Сливенска епархия се обръщаме към Вас, нашия духовен водач и пастир, провокирани от всичко случващо се през последните месеци, свързано с избора за нов Сливенски митрополит!

От февруари месец насам слушаме нелепи твърдения, разпространявани от епархийския избирател и предстоятел на храм „Свети Димитър“ в Сливен ставрофорен иконом Евгений Янакиев и от неговия брат ставрофорен иконом Силвестър Янакиев отправени към Вас като игумен на поморийския манастир „Свети Георги Победоносец“. Техните хули за проявена от Вас безстопанственост по отношение на манастира са и в основата на очернящата Ви кампания като достоизбираем епископ за Сливенски митрополит!

През цялото време, докато те надигаха глас и „хвърляха“ в публичното пространство недоказани твърдения, ние мълчахме, молихме се и като ревностни християни се уповавахме на Бог в действията си! Бяхме смирени и нито веднъж не отвърнахме на техните клевети!

Надигнахме глас, самото когато Светият синод реши да касира изборите за Сливенски митрополит, които се проведоха на 18-ти февруари и на които Вие, нашият пастир, получихте 26 гласа от епархийските избиратели. Тогава изразихме своето несъгласие с касирането на вота по единствения възможен начин чрез жалби и подписки до Светия синод. Останахме нечути! Архиереите не отговориха на исканията ни да се спази Устава на Българската Православна църква и да се довърши вече започнатия избор за Сливенски митрополит.  Напротив – повторно касираха вота и насрочиха нова дата за неговото провеждане – 19-ти май.

В навечерието на Страстната седмица Светият синод „хвърли“ бомбата като излезе с нов списък с достоизбираеми епископи, от който отсъстват имената на четирима достойни епископи, сред които сте и Вие!

Владиците не се спряха до тук, напротив! Западноевропейският и Средноевропейски митрополит Антоний в ефира на Българската Национална телевизия заяви, че Вие не сте в списъка с достоизбираеми епископи, защото, цитираме: „Митрополитът, освен добър духовник, трябва да е и добър администратор – човек, който да може да организира хората“.

Митрополит Антоний каза и още: „Ние видяхме, че епископ Йеротей стоеше безучастно на фона на протестите. Той трябваше да се разграничи от протестиращите и да призове към спиране на протестите, за да се изчака мъдрото решение“!

Поведението на митрополит Антоний е неприсъщо на един архиерей към неговия събрат!

Ние знаем, че като достоен епископ и духовник, Вие не нарушихте нито веднъж Устава на Българската православна църква, търпеливо и досега понасяте в Рилската света обител, където пребивавате от края на януари, с търпение, вяра и молитва случващото се в Вас, с касирането на изборите за Сливенски митрополит и с решението на Синода да състави новия списък с достоизбираеми епископи, в който Вашето име не фигурира.

Нито веднъж не нарушихте послушанието си!

Не обвинихте никого!

Това е поведение присъщо на истински достоен духовник!

Сега, ние, миряните от Сливенска епархия Ви призоваваме да нарушите мълчанието и да отговорите на отправените към Вас клевети от братя Евгений Янакиев и Силвестър Янакиев! И дори в църковен съд да изложите факти, за да стане ясно кой изрича клевета! Само и единствено така ще изчистите петното от Вашето име, което по недостоен и неприсъщ за свещенослужител начин те хвърлиха срещу Вас – техния епископ! И чрез неверните си твърдения подведоха Светия синод, който касира вота за Сливенски митрополит на базата на една жалба и скалъпен доклад без доказателства в него!

През последните 20 години, откакто сте в нашата епархия, вярваме, че сме доказали, че ние сме достойни за Вас – нашия пастир!

Надяваме се сега, Вие да чуете нашата молба, да излезете и да опровергаете клеветите срещу Вас, за да докажете, че и Вие сте достоен за нас като духовен водач на Сливенска епархия!

Синовно целуваме Вашата пастирска десница!

 

26.04.2024 г.

В момента тече подписка от миряни в подкрепа на исканията в писмото.

Галерия