Byala

Byala

Балчик иска от държавата 3 км. имот с проект за рехабилитация на сегашните 3 км държавна собственост, които са разрушени", каза кметът на община Балчик Николай Ангелов, предаде nakratko.bg.

Той поясни, че частта от дамбата, която е в строителните граници на Белия град и е общинска собственост е напълно реновирана, докато тази, която е държавна е в много лошо състояние - част от нея е затрупана от свлачище, а друга - разрушена от големите вълнения през 2009 и 2010 г. "Съоръжението има нужда от спешен ремонт, но за да можем да го направим, то трябва ние да стопанисваме участъка, защото не е нормално едно съоръжение да има двама собственици. Надявам се през тази година да се приключи документално прехвърлянето, което е в ход, но бе спряло заради смяната на правителството, и да започнем възстановяването, което да приключи напълно през следващата 2015 г.", добави още Ангелов. По думите му един такъв проект ще бъде на стойност 15-20 млн. лв.
Едно от основните пера в бюджета на морската община са приходите от туризъм, като Ангелов призна, че има още какво да се желае по отношение на контрола върху хотелиерския бранш в Кранево. "Собствениците на хотели продължават да укриват нощувки" - каза още кметът. Като добър пример посочи реновираната експозиция на Градския музей в града, където приходите след обновлението са скочили двойно. За 2013 г. културният институт има 15 хил. лв. приходи - при 8 хил. лв. през 2012 г.