Borisov_Orban1

Borisov_Orban1

Борисов: Искаме 160 млн. лв., а не солидарност

Не искам да чувам повече - Европа е зад вас и ние сме солидарни с България. В петък на срещата на върха искам да чуя конкретни мерки", заяви министър-председателят Бойко Борисов. Той и унгарският премиер Виктор Орбан посетиха днес границата на България с Турция в района на Лесово. Двамата инспектираха оградното съоръжение и опазването на границата ни, която се явява и външна граница на ЕС. Премиерите бяха придружавани от министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова и министъра на отбраната Николай Ненчев.Ograda_Lesovo1

"Всички трябва да разберат, че бъдещето на Европа се решава не в Брюксел, а тук, където стоим. Затова успешната защита на България е в наш общ интерес." Това заяви министър-председателят на Унгария Виктор Орбан след обхода на границата.

"България полага огромни усилия за опазване на границата и тези, които хващаме, че преминават незаконно, се връщат обратно в Турция. В същото време винаги съм казвал, че трябва да се помогне и на Турция, защото и те са в същото състояние, каквото и ние. Външните граници на Европа са общи и интересът на всички държави е проблемът да бъде решен. J2A2733Няма как една или втора, или трета държава да бъдат потърпевши. Това не може да се случи и се надявам много ясно да прозвучи, че това не е възможно. Винаги съм казвал по време на заседанията на Европейските съвети, че имаме огромни затруднения, но изпълняваме дълга си към ЕС и пазим границата. Сега е време и ЕС да отговори конкретно на тези усилия, така, както и Гърция получи средства за справяне с кризата", заяви още Бойко Борисов. 

Borisov_Orban

Министър-председателят Орбан гарантира подкрепата на Унгария за искането на България за отпускане на 160 млн. евро. "Аргументът ми е много прост – ако можем да дадем 3 млрд. евро на Турция, която не е в ЕС, тогава е невъзможно да не може да дадем 160 млн. евро на България, която е в ЕС", каза Орбан. "Премиерът Борисов може да разчита на нас в Братислава. Не може да се защитаваме за сметка на другия. Това не е добрата логика. Трябва да съединим силите си, както сме го правили в миналото. Трябва да начертаем южната граница и там да съсредоточим техниката, средствата и живата сила. Трябва да го правим, помагайки си един на друг, а не за сметка един на друг", допълни унгарският министър-председател.

Унгарският премиер, който е един от лидерите във Вишеградската четворка, посочи, че въпросът за подпомагане на България е обсъждан в рамките на групата. "Заедно ще излезем в подкрепа на България в Братислава, ще видим там какво решение ще се вземе и спрямо общата европейска помощ ще се разберем Вишеградската четворка с какво ще подпомогне България", посочи той. 

След обхода на границата Борисов и Орбан инспектираха и морската границата на ЕС, качени на борда на катера "Обзор".