Бенчо Бенчев (в средата) е зам.-председател на ОбС. Снимки Лина Главинова и МВР

Бенчо Бенчев (в средата) е зам.-председател на ОбС. Снимки Лина Главинова и МВР

БСП - Бургас се отрече от бизнесмена и обински съвеник от тяхната листа Бенчо Бенчев. На извънредно заседание на Изпълнителното бюро на червените излязоха с декларация във връзка със съдържането на Бенчев в компанията на обявения за международно издирване Димитър Желязков - Мигьо Очите.

"На база информацията от медиите и говорителя на Главна прокуратура, ИБ на ОбС на БСП – Бургас, категорично се разграничава от ействията на общински съветник от гражданската квота на БСП – Бенчо Бенчев. Настояваме също така г-н Бенчо Бенчев да подаде оставката си като общинския съветник от Общинския съвет на Бургас. Призоваваме групата общински съветници от БСП да освободи от състава си общинския съветник Бенчо Бенчев", пише в декларацията, приета от членовете на Изпълнителното бюро, разпространена до медиите.

"Ще информираме за решението ни и председателя на ОбС - Бургас Костантин Луков", допълни Атанас Зафиров - член на Изпълнителното бюро на БСП.

Бенчо Бенчев бе задържан в хотел в Истанбул заедно с Димитър Желязков и Несрин Узин - бивш депутат от ДПС от община Руен. Общият брой та задържаните българи е седем. Те са били предадена на българските власти на ГКПП "Капитан Андреево", а Желязков е останал в арест в Турция. България официално ще поиска естрадицията му у нас.

Бенчев е втори мандат общински съветник от гражданската квота на БСП. За първи път става съветник на местните избори през 2003 година от листата на новосформирана партия. През последните години бе избиран в местния парламент чрез листата на БСП, като гражданска квота. Той стана и зам.-председател на ОбС - Бургас.

След разграничаването на БСП от Бенчев, групата на червените в местния парламент ще се разпадне. За да съществува група, според правилника на ОбС, тя трябва да се състои от петима съветници. Червените призоваха доскорошния си съветник да напусне Съвета. Ако това стане, на негово място ще влезе Радостин Петков, който бе под номер 25 в листата на БСП на последните местни избори, но успя да събере гласове чрез преференциален вот.

Продължават процесуално-следствените действия срещу организираната престъпна група, действала на територията на Бургас и областта, неутрализирана при съвместни действия на служители от ГДБОП и Областна дирекция на МВР - Бургас, под наблюдението на Специализираната прокуратура, съобщават от полицията.

Днес бяха извършени претърсвания и изземвания в жилището на Бенчев, който е с наложено полицейско задържане до 24 часа. Специализираната прокуратура преценява събраните доказателства за евентуалната му съпричастност към организираната престъпна група (както и на други, доведени от Република Турция) и повдигането на обвинения.

Галерия