4asovnik2

4asovnik2

Бургас отнова става "зелен град" за седмица населението, насърчаващи гражданите към отговорно отношение към околната среда ще се проведат от 24-30-ти септември в Бургас. Те се организират от общината и в тях могат да се видят поредица прояви на "зелена" тематика.

Акцент е планираното за 26-ти септември в културен център "Морско казино" еко изложение "Зелени решения". Тогава ще бъде представен пилотният за Община Бургас проект: "Домашно компостиране на биоразградими отпадъци - Българово", чиято цел е въвеждане на фамилното компостиране като метод за намаляване количеството на биоразградимия отпадък. 
Ще бъде представен новият екологичен начин за придвижване в централната зона на града - екоинспекторите на Община Бургас се качват на електро скутери. 
Включена е презентация на различни екологични проекти, както и представяне резултатите от дейността на Мобилната станция за контрол качеството на въздуха.     
В рамките на изложението ще бъде представен новият Закон за управление на отпадъците.
Няма да бъде забравена дейността на "Мобилните екипи" за приемане на стари електро уреди от домовете на гражданите – на 25 септември всички, които предварително са подали своята заявка, ще бъдат посетени и освободени от старите и непотребни електрически уреди в дома.  
На 27-ми септември Българско движение "Син флаг" - "Екоучилища" стартира кампания "Да намалим отпадъците“, с подкрепата на Фондацията за екологично образование - програма "Екоучилища" и компанията "Wrigley". Тя се осъществява в 15 страни, включително България. От Бургас са включени НБУ "Михаил Лъкатник", ОУ "Антон Страшимиров", ОУ "Св. Климент Охридски", ОУ "Васил Априлов", ОУ "Найден Геров", ОУ "Братя Миладинови". Целта на кампанията е да ангажира и образова децата и младите хора относно въпросите за отпадъците. 
Сред мероприятията за 27-ми септември, от 11.00 часа в Българово е предвиден реалният старт на проекта "Домашно компостиране на биоразградими отпадъци - Българово", като за целта на 60 домакинства от града ще бъдат предоставени безвъзмездно компостери за домашно оползотворяване на биоразградими отпадъци.
На 29-ти септември от 11.00 часа в Морската градина до Пантеона за втори път ще се проведе Кампания с цел намиране на стопани за животните от Приюта за безстопанствени кучета към Община Бургас. В резултат от проведената преди няколко месеца първа осиновителна кампания, дом намериха 6 кучета.
В рамките на Дните на екологията училищата и детските градини в Община Бургас са инициирали провеждане на различни акции и мероприятия, свързани с опазването на околната среда. От 24-28 септември със съдействието на Община Бургас, ще представи в детските градини проекта "Зеленият 3D автобус", част от усилията на компанията да насърчи отговорното отношение към околната среда и конкретно разделното събиране на отпадъци от опаковки сред децата.
Събитията в Дните на екологията са насочени към повишаване на общественото съзнание за опазване на околната среда. Стремежът е жителите на Бургас да се замислят и променят всекидневните си навици, като възможност да подобрим средата, в която живеем.