Lenta

Lenta

Бургас отново съпричастен към засегнатите от ХИВ/СПИН лицата си в борбата с болеста, като организират малко бдение, придружено с плакат с надпис "Борим се за живота си". Този ден е възпоменание за починалите, но и демонстрация на подкрепа към живеещите с вируса на СПИН. В България той се отбелязва от 1992 година.

Ето и бургаските събития, посветени на Международния ден за съпричастност към засегнатите от ХИВ/СПИН:
На 14-и май (събота) от 13:00 до 15:00 часа ще се извършва бързо и анонимно тестване на ХИВ в мобилни медицински кабинети, разположени на възлови места в Бургас - на улица "Александровска" (до "МакДоналдс") и пред Часовника до сградата на Общината. Екипите в мобилните кабинети са представители на РЗИ-Бургас, сдружение "Доза обич" и фондация "Областен ромски съюз"; екипи от доброволци ще раздават здравно-информационни материали и ще мотивират гражданите и гостите на града да проверят актуалния си ХИВ статус; а от 20:30 часа ще бъде запалена традиционната огнена панделка пред паметника на Моряка в Морската градина.
На 15-и май (неделя) от 21.00 часа - всеки, който желае, може да запали свещ на прозореца на своя дом. Нека това бъде акт на съпричастност и солидарност към засегнатите от ХИВ/СПИН.
Организатори на събитията са Община Бургас, РЗИ, сдружение "Равновесие", сдружение "Доза обич", фондация "Областен ромски съюз", "Каритас", доброволци от Общински младежки клуб "J.J.Cool A" и БМЧК. Кампанията се подкрепя от Общински координационен офис по СПИН, Местен обществен комитет по СПИН и Министерство на здравеопазването.